2024. április 19., péntek

Szijjártó: el kell kerülni, hogy Magyarország legyen a migránsok végállomása

Az új osztrák migránsellenes politika nyomán csak úgy kerülhető el, hogy Magyarország legyen a migránsok végállomása és gyűjtőtábora, ha a választás után sem engedünk be egyetlenegy migránst sem az ország területére - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Tapolcán, a közmédiának nyilatkozva.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter azt mondta: az osztrák belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy nullára szeretnék leszorítani az Ausztriában beadott menedékkérelmek számát. Ez azt jelenti, hogy ha az április 8-ai választás után olyan politikai változás lesz Magyarországon, amelynek nyomán bevándorláspárti kormány alakul, akkor könnyen hazánkban alakulhatna ki a migránsok gyűjtőtábora, mivel az ide érkezők nem tudnának továbbmenni Nyugat-Európa felé - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: annak érdekében, hogy egyetlenegy migránst se engedjünk be Magyarország területére, a jelenlegi kormánynak kell folytatnia a munkáját.

Szijjártó Péter figyelmeztetett: a migrációs nyomás továbbra is jelen van. Afrikában és a Közel-Keleten is több tízmillióan élnek olyan élethelyzetben - akár belső menekültként, akár már úton lévőként, akár rendszeresen humanitárius segélyre szorulva -, akik bármikor hozhatnak olyan döntést, hogy megindulnak. Ha pedig megindulnak, akkor Európa irányába indulnak meg - mondta.

Hozzátette: emellett "különböző szolgálati információk" szólnak arról, hogy Pakisztánban az oda érkezett afgánokat nem látják szívesen, és ha ők megindulnak, szintén Európa irányába teszik ezt. Az osztrák helyzetre kitérve azt mondta: Ausztriában a külföldi bűnelkövetők száma az elmúlt tíz esztendőben a duplájára nőtt, és ez "jelentős részben afgán bevándorlókhoz köthető".

Szijjártó Péter szerint Magyarország könnyen kettős nyomás alá kerülhet, ha a választások után a jelenlegi migrációs politika változik és egy bevándorláspárti kormány jön létre, amely nem akarja meggátolni a kötelező betelepítési kvóta június vége előtti bevezetését. Egyrészt Brüsszel majd ide akarja küldeni a már Európában lévő migránsokat, az Európába igyekvők pedig az osztrák ellenállás miatt adott esetben ide szorulhatnak be - indokolta.

Azonban ha a jelenlegi bevándorlásellenes hazai politika fennmarad, akkor függetlenül az osztrák szigorításoktól "továbbra is meg fogjuk tudni védeni Magyarországot", hiszen állni fog a kerítés, szigorú határőrizeti szabályok maradnak érvényben - emelte ki Szijjártó Péter, leszögezve, hogy a jelenlegi kormány tovább kívánja folytatni a bevándorlásellenes politikáját.