2024. április 25., csütörtök

Skoro četrdeset miliona forinti za Novi Kneževac

U organizaciji opštinske organizacije Saveza Vojvođanskih Mađara u Novom Kneževcu, predstavnici pokrajinske vlasti i Mađarskog Nacionalnog Saveta su osmotrili ona veća ulaganja koja su se ostvarila proteklih četiri godine uz saradnju i podršku mađarske vlasti. Predstavnici vlasti su sa zadovoljstvom ustanovili da su se desile značajne pozitivne promene od sredstava mađarske vlasti.

Foto: Homolya Horváth Ágnes

Foto: Homolya Horváth Ágnes

Među posetiocima u Novom Kneževcu se nalazio i Mihalj Njilaš, potpredsednik pokrajinske vlade, Robert Otot, zamenik ministra poljoprivrede, Laslo Kormanjoš, Pokrajinski predstavnik, Aniko Jeras, član MNS, Oto Buš, član SVM, Čaba Zombori, zamenik gradonačelnika Čoke, Tibor Olaj, predstavnik iz Čoke. Goste je primio u opštini u Novom Kneževcu Nandor Ujhelji, predsednik skupštine odbornika i zajedno su obišli radove na terenu. Delegacija je prvo pogledala crkvu Svetog Đorđa, zatim srednju školu „Dositej Obradović“, pa obdanište, biblioteku „Branislav Nušić“, kuću tradicija, i na kraju spomnenkuću Ricz. Nandor Ujhelji je rekao da su obišli samo ulaganja veće vrednosti i dodao da su ova ulaganja sprovedena zahvaljujući saradnji SVM i MNS, i ukupna vrednost iznosi oko četrdeset miliona forinti.

Ulaganja su rađena na više teritorija, na crkvenim objektima: crkva u Novom Kneževcu, parohija i crkva u Banatskom Aranđelovu, zatim školske ustanove: srednju školu „Dositej Obradović“, kao i biblioteku. Crkva Svetog Đorđa je obnavljana u poslednje tri godine, rađena je izolacija, zamenjena električna mreža, obnovljena sala za veronauku, a u toku je i obnavljanje orgulje. Ovaj projekat se radi delom iz sopstvenih finansija, a delom iz podrške Ministarstva Ljudkih Resursa. Za rekonstrukciju crkve je prethodnih godina stiglo više od osam miliona forinti, što se i vidi na crkvi. Nismo uspeli još uvek u potpunosti da završimo obnovu, tako da ćemo i dalje učestvovati na konkursima - rekao je predsednik Skupštine odbornika iz Novog Kneževca.

Aniko Jeras je takođe istakla da je zahvaljujući mađarskoj vladi, Državnom Sekretarijatu i Fondaciji Bethlen Gabor, ostvaren veliki broj ulaganja u Novom Kneževcu.

-Smatra posebno važnim ulaganje u srednje zanatske škole, jer je konkurs koji je raspisan 2015. godine, ostvaren sa svim programima u 2016. i 2017. godini. U okviru ovog programa je obnovljena i osavremenjena škola za poslastičare i kuvare, zatim kupljena je interaktivna tabla i opremljena učionica za saobraćajni smer. Dok su u okviru programa Karpatskih basena za predškolske ustanove, obnovljeni sanitarni čvorovi u dva obdaništa. U dečjoj instituciji, gde ima i Mađarske dece, je izgrađeno igralište za decu. Obnavljanje biblioteke je takođe sprovedeno iz sredstava matične države, ne samo rekonstrukcija u unutrašnjosti objekta, već su nabavljene i knjige za lektire i mnoge druge koje su bile potrebne, zahvaljujući Arpadu Janošu Potapiju, državnom sekretaru za nacionalnu politiku. Veoma smo zahvalni za ovaj gest. Saznali smo da su učestvovali na konkursima SVM i osnovna škola, muzička škola, i sve ostale ustanove za obrazovanje, i dobijali su sredstva za poboljšanje uslova rada nabavkom potrebnih sredstava za rad. Sve se to ostvarilo zahvaljujući Mađarskoj Vladi, Državnom Sekretarijatu za Nacionalnu Politiku, Fondaciji Bethlen Gabor. Kao što je Aniko Jeras istakla, sad kad matična država stoji pred veoma važnom odlukom, kao što su 8.aprilski izbori, treba da koristimo naša prava i da uzvratimo svu brigu koju je matična država nama pružila proteklih godina.