2024. április 24., szerda

Egy mandátum a vajdasági magyaroktól

Újvidéken kampányolt a Vajdasági Magyar Szövetség a magyar országgyűlési választások kapcsán

– A nemzet ügye rólunk is szól, hiszen az egységes magyar nemzet részei vagyunk. A határon túli magyarok közül a korábbinál többen regisztráltak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Megduplázódott azoknak a határon túli magyaroknak a száma, akik jelentkeztek és levélszavazat útján nagy valószínűséggel részt is vesznek a magyarországi parlamenti választásokon. A magyar országgyűlési választások éppen ezért rólunk is szólnak, ugyanúgy, ahogy az erdélyi, a kárpátaljai és a felvidéki magyarokról is. Ebben a történetben azonban még több van, az egész Európára vonatkozik. Nagyon fontos, hogy mi is kinyilvánítsuk a véleményünket, és ezzel is bizonyítsuk, hogy mi is az egységes magyar nemzet és Európa részei vagyunk – hallottuk kedden Kávai Szabolcs történésztől A lét a tét avagy nemzeti ésszel a magyarországi választásokról című előadáson.

A keddi rendezvény vendégelőadója Erdődi Edvina jogász, Dolinszky Gábor evangélikus lelkész és Kávai Szabolcs történész volt. A kampányrendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, és megtelt a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubhelyisége.

Erdődi Edvina hangsúlyozta, hogy 2010-ben kaptuk meg a magyar állampolgárságra a jogot, akkor a jobboldali pártok külön hangsúlyt fektettek a nemzetpolitikára, a nemzet ügyeibe beleértve a határon túli magyarokat is.

– Először 2014-ben volt lehetőségünk bekapcsolódni az országgyűlési választásokba, akkor több mint 193 ezren regisztráltak. Ebből 128 ezren adták le a voksukat. Ez elegendő volt arra, hogy egy mandátumot biztosítsunk a Fidesz-KDNP koalíciónak határon túlról. Ennek szimbolikus jelentősége volt, hiszen ezzel szerezte meg a kétharmados többséget. A 2016-os népszavazáson, amelynek a témája a migránskérdés volt, szintén leadhattuk a szavazatunkat. Most ismét lehetőségünk van arra, hogy kinyilvánítsuk a véleményünket. Határon túlról több mint 378 ezren regisztráltak a nemzeti választási irodánál, természetesen Erdélyben jelentkeztek legtöbben. Nagyon fontos lenne, hogy legalább 90 százalékos arányban részt vegyünk a voksoláson, s mi vajdasági magyarok hozzájáruljunk ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP koalíciója egy mandátumot innen megszerezzen – tette hozzá.

MEGVALÓSULNAK AZ ÍGÉRETEK

Erdődi a szavazási folyamattal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazatoknak április 7-én éjfélig meg kell érkezniük a nemzeti választási iroda címére, hiszen csak ebben az esetben érvényesek a leadott voksok. Emellett kiemelte a köldökzsinór-, valamint ösztöndíjprogramokat, a különféle támogatásokat, a Prosperitati Alapítvány pályázatait. Mindez a magyar kormánynak köszönhető. Ezek olyan lehetőségek, amelyek kétségtelenül az itthon maradáshoz járulnak hozzá. Ez arról tanúskodik, hogy a magyar kormány igyekszik gondoskodni a határon túli magyarokról. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megtesz annak érdekében mindent, hogy ezek a támogatások megvalósuljanak, míg Szerbia nem gördít akadályt az elé, hogy valóban életre is keljenek.

Dolinszky Gábor evangélikus lelkész kiemelte: most olyan választások előtt állunk, amelyek kampányáról még véletlenül sem mondhatjuk el, hogy megvalósulatlan ígéreteket tartalmazna a kormány részéről.

– Az elmúlt években azt tapasztalom, hogy Magyarország nem arra tekint, hol ér véget egy ország határa, hanem azon túl lát, és tesz is. Ha csak az elmúlt négy évre gondolunk, akkor nem mondhatjuk ki azt, hogy a magyarországi választási ígéretekből bármi is ne valósult volna meg. A különféle támogatásokat, anyagi javakat kiterjesztik a nemzet egészére. Úgy gondolom az előttünk álló választások nem arról szólnak, hogy melyik pártot válasszuk, hanem a jelenlevő magyarországi kormányvezetést kell nekünk megerősítenünk. Éppen azért, hogy folytatni tudja azt a munkát, melyet elkezdett, és a magatartásával kiváló példát mutatott Európának, sőt a világnak is – mondta Dolinszky Gábor.

ÁLLANDÓ ÜGYELETET TARTANAK

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke kiemelte: továbbra is arra szeretnék buzdítani a kettős állampolgársággal rendelkező újvidéki polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a magyarországi parlamenti választásokon!

– Természetesen segítséget szeretnénk nyújtani ebben a folyamatban. A VMSZ aktivistái már felkeresték a vajdasági magyar szavazópolgárokat, és a szavazás folyamatáról tájékoztatták őket. Az aktivisták ismét meglátogatják a polgárokat, és segítségükre lesznek. Emellett a VMSZ újvidéki városi szervezetének Duna utca 3. száma alatt található irodájában állandó ügyeletet tartanak 9-től 18 óráig, ahova a szavazópolgárok kérdéseikkel fordulhatnak. Tulajdonképpen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a választópolgárok szavazatai csak akkor érvényesek, ha az adatlapot pontosan a lakcímkártya alapján töltik ki.

Hozzátette: április 4-én lesz még egy kampányrendezvényük, amikor egy irodalmi estet tartanak majd, szintén az itthon maradásról, a szórványlétről lesz szó. A vendégük Lennert Móger Tímea lesz.

A keddi rendezvényen jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati tisztségviselői.