2024. április 20., szombat

A nemzet szolgálatában 25 éve

Színjátszó találkozót tartottak Topolyán – A cél határokat átívelően összekapcsolni a magyarságot – fogalmazott a szervező

A jánoshalmi illetőségű Erdélyi Hagyományokért Egyesület működésének huszonötödik évfordulóját ünnepelte. A jubileumi ünnep keretében került sor a VIII. DKMT Színjátszó Találkozóra, melynek helyszínéül a nemrégiben felújított topolyai színházterem szolgált.

Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület képviseletében Bajkó Károly ügyvezető elnök mondott megnyitóbeszédet.

– Egyesületünk működésének huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdettünk meg. A jubileumi év rendezvénysorozatának zárórendezvénye a Duna–Körös–Maros–Tisza Színjátszó Találkozó, amelyet nyolcadik alkalommal szerveztünk meg. Szerettük volna, ha erre a zárórendezvényre nem Magyarországon kerül sor, hanem valamelyik határon túli régióban. A célunk ezzel az volt, hogy tovább tudjuk szőni a szórványban már elindított hálónkat, amely arra hivatott, hogy összekapcsolja a magyarságot, áthidalva a határokat. Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület huszonöt éves fennállása alatt számos dologgal foglalkozott, de ezek mind ugyanazt a célt szolgálták: a diaszpórában élő magyarság összekapcsolását, a nemzeti identitás, valamint a nemzeti kultúra megtartását, megőrzését. Színjátszó-találkozók, néptánctalálkozók, táborok és más programok szervezésével telt, tartalmas huszonöt év áll az egyesület mögött – mondta el Bajkó, majd arról is szólt, hogy az egyesületnek korábbra visszanyúló kapcsolata van Topolyával.

– Húsz év alatt több program keretében volt alkalmunk topolyai fiatalokkal találkozni, együttműködni. Ennek köszönhetően a jelenlétünk gyökeret vert már Topolyán. Céljainkkal összhangban lévő programjaink pedig pontosan erről szólnak, hogy megerősítsük a kapcsolatot a határon túli magyarokkal, illetve segítsük a kultúra és az identitás megőrzését. Ameddig magyar szóra magyar szó felel, addig biztosan létezünk. Nagyon fontos ez, különösen a mai világban, amikor külső és belső fenyegetések vannak, és egyre több oldalról igyekeznek a magyar kultúrát támadni. A kultúra egy komoly fegyver, amivel meg tudjuk védeni a nemzet határait. Éppen ezért fontos, hogy aki a szórványban tenni tud valamit a magyarság és a magyar kultúra megmaradásáért, azt szívvel-lélekkel tegye. A küldetésünk, hogy átadjuk a kultúránkat a bennünket követő korosztályoknak – hangoztatta megnyitóbeszédében Bajkó Károly.

A VIII. DKMT Színjátszó Találkozó megnyitóját követően a topolyai Színi Tinik Utazás a nők körül című előadását láthatta a közönség. Őket követte a topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló Gyermekcsoportjának Doja című előadása, majd az Ezek vagyunk mi című előadással a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozata lépett színpadra. A találkozó a topolyai Mara Amatőr Színház Rükverc című előadásával zárult. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap, Jánoshalma Város Önkormányzata, valamint Topolya község Művelődési Háza támogatta.