2024. március 28., csütörtök

„Đurić tudta, hogy nem jöhet”

Az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte a szerb politikus beutazását Koszovóba

Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke három nappal Marko Đurić, a szerbiai Koszovó-ügyi iroda vezetőjének letartóztatását, bántalmazását és Koszovóból való kitoloncolását követően a koszovói állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy Đurić nem kapott engedélyt a Koszovóba való beutazásra. Az igazságügyi minisztérium nem adott engedélyt Đurićnak, hogy beutazzon, emellett pedig több módon is igyekeztek egyértelművé tenni a politikus számára, hogy ha ennek ellenére mégis Koszovó területére lép, letartóztatják, mondta a folytatásban Haradinaj, hozzátéve: mindennek fényében abban reménykedtek, hogy Đurić nem utazik Koszovóba, hiszen senki nem szerette volna, hogy az történjék, ami végül megtörtént.

Az az álláspontom, hogy mindenki tartsa tiszteletben a protokolláris szabályokat. Előre közöltük, hogy mi történik, ha nem tartja tiszteletben az illetékes koszovói szervek döntését. Semmi kifogásom az ellen, hogy Đurić Koszovóba utazzon, de csak akkor, ha betartja a vonatkozó szabályokat – fogalmazott Haradinaj.

Mint azt Koszovó miniszterelnöke megerősítette, vasárnap este tájékoztatták arról, hogy ha Đurić Koszovó területére lép, letartóztatják, ő pedig egyezett ezzel az állásponttal.