2024. április 25., csütörtök

Ingyenes gyógyüdülés kisnyugdíjasoknak

A Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap felhívást intézett a kisnyugdíjasokhoz, hogy jelentkezzenek ingyenes gyógyüdülésre. Erre azok jogosultak, akiknek a havi ellátmánya nem haladja meg a 24.980 dinárt, a nyugdíjon kívül más saját bevételük nincs, és az utóbbi 5 évben nem voltak ingyenes üdülésen.

Április 13-áig lehet jelentkezni, és 10 napig pihenhetnek az Alap által kijelölt 25 hazai gyógyfürdő valamelyikében. A nyugdíjalap fedezi az útiköltséget, valamint a kísérő költségeit is abban az esetben, ha önálló utazásra képtelen, családi nyugdíjat élvező gyermek jogosult az ingyenes üdülésre. A vak nyugdíjas kísérőjének költségeit is fedezi az állam.

A jelentkezők rangsorát a nyugdíj összege, a biztosítással lefedett szolgálati évek száma és a nyugdíjas státus hossza alapján állítják össze. Az ápolási díjra jogosult nyugdíjasoknak 10, a családi nyugdíjat élvező, önálló életre és munkára képtelen gyerekeknek pedig 5 pontot adnak hozzá a más alapon megszerzett pontszámhoz. Ha két jelentkezőnek egyforma pontszáma van, akkor az idősebb jogosul az ingyenes üdülésre.

A nyugdíjas-egyesületi tagság nem feltétel.

A kérelem átadásához szükséges űrlap, a gyógyfürdők listája és az ingyenes üdültetés teljes szabályzata megtalálható az interneten, a nyugdíjalap honlapján: www.pio.rs/aktuelnosti/vesti