2024. április 25., csütörtök

Kevesen vannak, és régi autóval járnak

Nem irigylésre méltó a felügyelőség helyzete

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, valamint Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap hét vajdasági közigazgatási körzet vezetőjével tanácskozott a terepi felügyelőségekről szóló törvény reformjáról.

Az államigazgatási minisztérium és a tartományi kormány célja a jobb koordináció és a hatékonyabb kommunikáció megvalósítása a köztársaság és a tartomány között a terepi felügyelőségek problémáinak megoldása érdekében, hiszen – mint ahogy Branko Ružić fogalmazott – nem irigylésre méltó a szerbiai felügyelőségek helyzete. Legnagyobb gondként a felügyelők korát és azt említette, hogy nincs belőlük elegendő.

A tartományi kormány 2018 februárjában döntött arról az intézkedésről, amely a helyi felügyelőségek munkafeltételein hivatott javítani. A munkacsoport koordinátoraként Ivan Đokovićot nevezték ki. Az illetékes titkár elmondta, hogy az optimális körülmények eléréséhez nélkülözhetetlen a felügyelőségek egymás közti koordinációja, az információcsere a terepi munka során, valamint a kapacitások növelése.

Branko Ružić szerint a közigazgatási körzetek képviselőinek szervesen be kell kapcsolódniuk a felügyelőségek tevékenységébe. A tervek között szerepel egyfajta vizsgálatnak az elkészítése, amely mintegy negyven felügyelőség munkájának feltérképezését jelentené. A munkacsoport a szerbiai felügyelőségek eszköztárának anyagi helyzetét és az emberi erőforrásra vonatkozó állapotokat vizsgálná – ecsetelte Branko Ružić.

Kiemelte, hogy a felügyelőségekről szóló törvény lehetővé teszi, hogy az inspektorokról kialakult attitűd többé ne legyen gátló és megtorló jellegű, hanem megelőző és edukatív. Az új törvény szerint mintegy 22 fajta jogot gyakorolhatnak a vállalkozók, a kötelezettségeik száma viszont csupán négy, javítva ezzel a két fél közötti viszonyon – hangsúlyozta a miniszter.

A 2011. év adatai alapján a gazdasági szubjektumok mintegy hatvan százalékának negatív véleménye volt a felügyelőségekről. Tavaly ez a mutató lényegesen változott, a vállalkozóknak mindössze a tíz százaléka vélekedett elmarasztalóan az inspektorok munkájáról.

Branko Ružić elmondta, hogy az elemzések elkészítése mellett az elektronikus felügyelőségek rendszerének a bevezetése is a tervek között szerepel. Az e-inspektor platformot jövőre alakítják ki, így egy helyen lesz elérhető az ország összes ellenőre. Ennek köszönhetően átláthatóbban, hatékonyabban és olcsóbban valósulhat meg a jövőben ez a szolgáltatás.

A gondok között szerepel a szerbiai ellenőrök elöregedése is – hangzott el a tanácskozáson –, átlagéletkoruk ugyanis meghaladja az ötvennégy évet. A felügyelőségek eszköztárának állapota sem elfogadható. Gépkocsijaik átlagéletkora csaknem húsz év. Ilyen feltételek között ellehetetlenül az inspektorok munkája – hangzott el a tanácskozáson.

Hozzátette, hogy nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ellenőrök munkájától függ többek között, hogy milyen vizet iszunk, milyen ételt esznek gyerekeink az iskolában és az óvodában, valamint a szürke- és a feketegazdaság térnyerése is.