2024. március 29., péntek

A pillepalackgyűjtéstől az ökofaluig

Ismét tevékenyek a zentai környezetvédők

A környezettudatosságra nevelő előadás-sorozatának első rendezvényével ismét hallatott magáról a zentai Locator Város- és Környezetvédő Egyesület.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A túlnyomórészt fiatalokkal foglalkozó szervezet 2005-ben alapult meg, és ahogyan Klauz Zoltán elnök lapunknak elmondta, föl sem merült bennük, hogy „elvakult zöldek” legyenek, hanem a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy a zentaiak körében a fenntartható környezettudatosságot népszerűsítsék, a fiataloknak pedig megmutassák, hogy miképpen tudnak hozzájárulni a környezetük megőrzéséhez. Az egyesület több tekintetben úttörő szerepet vállalt. Vajdaságban elsőként kezdték el szervezetten gyűjteni a műanyag, úgynevezett PET-palackokat, s nekik köszönhetően Zenta volt az első, amely feltérképezte a parlagfűvel benőtt területeket, és a gyomnövény eltakarítását is egy ideig elvégezték. Elsőként szerveztek játékos foglalkozásokat a zentai kórház gyermekosztályán lábadozó betegek számára is – mondta el beszélgetőtársunk.

Az egyesület legnagyobb médiavisszhangot kiváltó és legeredményesebb akciója mégis a műanyag palackok 2006 és 2010 közötti gyűjtése volt. Egy európai uniós támogatáson keresztül az aktivisták nemcsak megszervezték a pillepalackok átvételét, hanem a projektum keretében nevelő célzattal előadásokat is szerveztek az általános iskolásoknak. Azóta Zentán három cég is foglalkozik a műanyag hulladék átvételével.

Az akciójuk sikereként elkönyvelhető, hogy egy gyűjtés során 2,6 tonna palackot összegyűjtöttek, de ami még fontosabb, számos fiatalban sikerült elhinteni a környezettudatosság magvát.

A Locator aktivistái elsőként kezdték eltávolítani a fákra kitűzött plakátokat, s a kezdeményezésükre helyeztek ki a városban hirdetőtáblákat és hirdetőoszlopokat. Megtörtént, hogy huszonöten járták be a várost, s távolították el a fákon éktelenkedő plakátokat és rajzszögeket.

A Locator elnöke szerint az ilyen megmozdulásaiknak köszönhetően a polgárok egy részét sikerült meggyőzniük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Az önkormányzatnak azonban gyakorlatilag nincs átfogó koncepciója arról, hogy hova szállítsák a szelektív hulladékot, és mi történjen a hulladék egyéb fajtáival. Például az üveggel országos szinten sem tudnak mit kezdeni, így az üveg a központi hulladéklerakóban hever. Klauz szerint az üvegzúzalékot az építőipar tudná felhasználni, aszfaltozáshoz és építkezéseken felhasználva is jó nyersanyag lehetne belőle.

A Locator az elvándorlás miatt lecsökkent tagság ellenére folytatni szándékozza a tevékenységét. Látványos és nagyobb visszhangot kiváltó akciók helyett az elkövetkezőkben képzéseken keresztül szeretnék a figyelmet fölhívni arra, hogy miképpen lehetne a természettel mind nagyobb összhangban és fenntartható módon élni. Mert a természet ugyan regenerálja magát, de képtelen lépést tartani a környezetszennyezés mértékével. Emellett új tagok toborzására is nagy hangsúlyt fektetnek, és a hosszú távú elképzeléseik között szerepel egy ökofalu megalapítása is, amelyet Zenta környékén a Tisza közelében szeretnének kialakítani.