2024. március 29., péntek

Új tervek a Heréskertben

Az önkormányzat két területrendezési tervet mutatott be, amely a Heréskert lakónegyed egyes részeinek átalakításáról szólnak

A Piros utca, a Hadži Ruvim, a Veselin Masleša és a Kornelije Stanković utcák közötti területet a tervek szerint átalakítják, új épületeket, parkosított részeket, játszótereket alakítanak ki, és egy körforgalmú útkereszteződés is épül majd a Heréskertben.

A közszemlére bocsátott két területrendezési terv szerint a Heréskertben megjavítják az úttesteket, a régi lakóházak helyébe pedig iskolát és óvodát  építenek a közeljövőben. A Stevan Mokranjac utcában még akad mit „területrendezni”, azaz lerombolni (Ótos András felvétele)

A közszemlére bocsátott két területrendezési terv szerint a Heréskertben megjavítják az úttesteket, a régi lakóházak helyébe pedig iskolát és óvodát építenek a közeljövőben. A Stevan Mokranjac utcában még akad mit „területrendezni”, azaz lerombolni (Ótos András felvétele)

Az első terv alapján a Piros és a Stevan Mokranjac utcák közötti részen lebontanak két engedély nélkül épített garázst, s helyükön parkosított területet és játszóteret alakítanak ki. A területrendezési terven dolgozó szakértők azt ajánlották, hogy az úttestek felújítása alkalmával bővítsenek ki pár parkolóhelyet is, a Piros és a Popović fivérek utcák kereszteződésénél pedig a meglévő garázsok tetejére még egy tetőgarázst alakítsanak ki annak érdekében, hogy több parkolóhely legyen a környéken. Nagy szükség mutatkozik irántuk. A terv szerint ahol csak lehetséges, növelni kell a zöld övezet felületét.

A második terv csupán kisebb módosításokat tartalmaz a Stevan Mokranjac és a Veselin Masleša utcák közötti részen, amelyet sokan Új Heréskertnek neveznek. Ezen a területen a földszintes házak helyén már majdnem mindenhol megépültek az új lakóépületek. A Heréskert többi részétől eltérően azonban itt nem alakítottak ki zöld felületeket, sem játszótereket, mert nem engedélyezték az egész parcellák használatát. A terv alapján a megmaradt lakóházak helyére egy idő után óvodát, iskolát és egy nagyobb parkolót alakítanak ki, amely 400 személygépkocsi befogadására lesz alkalmas, és a Stevan Mokranjac utcáról lesz a bejárata.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az Új Heréskert lakótömbjei és az Ilija Birčanin utca közötti területen a második terv szerint lakóépületek épülnek majd, magasságuk azonban nem haladhatja meg az öt emeletet. Ezen a részen egyetlenegy parkosított területet sem terveztek, és parkolót sem – írja a 021.rs hírportál. A szakértők szerint nincs elegendő hely a kinti parkolók építésére, ezért az építkezési vállalkozókat arra kötelezték, hogy föld alatti garázsokat építsenek. Az előírások alapján minden 70 négyzetméterre egy garázst kötelesek építeni. A környéken a legkisebb lakások 27 négyzetméteresek.

A Janko Veselinović és az Ilija Birčanin utcák kereszteződésénél körforgalmat létesítenek, a környező utcákban pedig, ahol nincs, kerékpárutakat és járdákat is építenek.

A két területrendezési tervet közszemlére bocsátották, április 21-ig lehet véleményezni, az érdeklődők a környező helyi közösségekben, illetve az Urbanizam közvállalat helyiségeiben tekinthetik meg, és ugyanott adhatják át hozzászólásaikat is.