2024. április 20., szombat

Ötvenmillió dinárt fordítanak a Nagyparkra

Folytatódik Palics turisztikai infrastruktúrájának a fejlesztése

Köztársasági, tartományi és városi támogatásokból Palicson tavaly jelentős idegenforgalmi jellegű beruházások valósultak meg, amelyeket az illetékesek idén tovább szeretnének folytatni. A Palics Park Kft. feladata a főterv megvalósításának előkészítése és megvalósításának felügyelete egy prémiumkategóriás turisztikai célállomás kiépítésének érdekében. Tripolszki Tímeával, a Palics Park Kft. igazgatóhelyettesével a palicsi beruházásokról beszélgettünk.

– Az elmúlt évben a legtöbb pályázaton jelentős összeget nyertünk, ennek köszönhetően több beruházásra került sor. A nyári színpad felújítására 10 millió, a termálvizes medence felújítására pedig 14 millió dinárt nyertünk a kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs minisztérium pályázatán. Emellett a japán állam donációjából a homokstrandon kiépítettünk két sportpályát – mondta az igazgatóhelyettes az elmúlt év beruházásairól.

A Vigadó klimatizációja is a tervek között szerepel (Fotó: Gergely Árpád)

A Vigadó klimatizációja is a tervek között szerepel (Fotó: Gergely Árpád)

Az önkormányzat, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és az illetékes minisztérium közös érdeke Palics turisztikai fejlesztése a fürdő-, sport-, kongresszusi- és rendezvényturizmus fejlesztése által – ennek eredményeképpen várható a turisták számának és a turizmusból származó bevétel növekedése.

– A minisztériumnál idén egy újabb pályázaton 15,5 millió dinárt nyertünk. Ezt az összeget a nyári színpadon az öltözők és a toalettek kialakítására, valamint az udvar hátsó részének a rendbetételére fordítjuk, már el is kezdődtek az említett munkálatok. A Nagypark fejlesztésére az elmúlt évben 8,5 millió dinárt, az idén pedig 50 millió dinárt nyertünk a nagyberuházási igazgatóság pályázatán. Ebből a pénzből folytatjuk a sétány kikövezését, a sétautak kiépítését, valamint a padokat, szemeteseket és a közvilágítást is ebből a pénzből biztosítjuk – mondta Tripolszki Tímea.

Az idén egy montázs platóval fedik majd le a termálvizes medence egy részét (Fotó: Gergely Árpád)

Az idén egy montázs platóval fedik majd le a termálvizes medence egy részét (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy jelentős összegeket fordíthatnak fejlesztésekre, egyike ezeknek a Vigadó klimatizációja, aminek köszönhetően télen fűtve, nyáron pedig hűtve lenne az objektum.

– A múlt évben elkezdtük a Vigadó keleti szárnyának a felújítását, az idén ennek folytatására kerül sor, ezt is pályázati pénzeknek köszönhetjük. Az említett beruházásra több mint 37 millió dinárt kaptunk a nagyberuházási igazgatóságtól. Az idén egy montázs platóval fedjük majd le a termálvizes medence egy részét, ennek köszönhetően esőben is élvezhetik a fürdőzést a vendégek, ezenkívül új fekvőágyakat is vásárolunk – emelte ki Tripolszki Tímea.

A nyári színpadon az öltözők és a toalettek kialakításával, és az udvar hátsó részének a rendbetételével folytatódik az idén a felújítás (Fotó: Gergely Árpád)

A nyári színpadon az öltözők és a toalettek kialakításával, és az udvar hátsó részének a rendbetételével folytatódik az idén a felújítás (Fotó: Gergely Árpád)

A férfistrandon már évek óta rossz állapotban van a móló, mostanra pedig már meg is tiltották a móló használatát, ugyanis közveszélyes. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az idén felújítják a mólót.

– Az idei projektek között szerepel egy GIS-modell kialakítása, ez a modell egy számítógépes rendszer, amely az esetleges jövőbeli beruházóknak nyújt majd segítséget, mert pontosan fel lesz térképezve, hogy Palics melyik részén milyen beruházásokra van lehetőség. Az idei tervek között szerepel még néhány utca útburkolatának felújítása, valamint egy kilátótorony kiépítése a homokos strandon – mondta el Tripolszki Tímea.