2024. március 29., péntek
UEFA

Új szabályok már ősztől

Fontos módosításokat hozott az európai szövetség

Az Európai Labdarúgó-szövetség a zürichi kongresszusán több kulcsfontosságú szabálymódosításról döntött, amelyet a sportág nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) is elfogadott. Az alábbi változásokat a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, illetve bizonyosakat az Európai Szuperkupa-döntőn alkalmazhatják.

● Az esetleges 2×15 perces hosszabbítások esetében egy negyedik cserére is lehetőségük lesz az edzőknek. A negyedik cserének semmilyen hatása nem lesz a korábbi három esetleges cserére.

● A BL és az Európa-liga döntőjét, valamint a szuperkupadöntőt leszámítva minden mérkőzésre 18 helyett 23 játékost nevezhetnek a csapatok, vagyis az eddigi 7 cserejátékos helyett 12 ülhet a kispadon.

● Új kezdési időpontok lesznek érvényben, mégpedig: a BL-csoportmeccsek és az egyenes kieséses szakasz minden összecsapását 21 órától rendezik, azzal, hogy a csoportmeccsek időszakában napi két találkozót 18.55-kor kezdenek, míg az utolsó csoportforduló meccseit egyazon időben rendezik. Az Európa-liga csoportkörének és nyolcaddöntőjének mérkőzéseit 18.55-kor, illetve 21 órakor kezdik, a negyeddöntőtől kezdve pedig minden találkozóra 21 órakor kerül sor. Az Európai Szuperkupa-döntőt 21 órától tartják, s ez már az idei tallinni összecsapásra is érvényes lesz. Kivételről minden fenti esetben csak az UEFA dönthet.

● Minden csapatnak lehetősége lesz arra, hogy három, a csoportkörben más csapatot erősítő játékost pályára küldjön a BL és az El egyenes kieséses fázisában. Az UEFA ezen szabálya összhangban áll a nemzeti szövetségek túlnyomó részének hasonló jellegű szabályozásával.

● Ahogy ez a BL-ben már érvényes volt, ezentúl az Európa-ligában is viselheti a tornagyőztesnek kijáró címert a mezujján az a csapat, amely sorozatban háromszor vagy összesen legalább öt alkalommal nyerte meg a tornát. A 2018/19-es szezonban ez a szabály egyedül a Sevilla együttesére vonatkozik majd, amely eddig öt alkalommal nyerte meg az Európa-ligát (2006, 2007, 2014, 2015, 2016).

A korábban, február végén ismertetett szabályok értelmében ezentúl csak hat helyet lehet a selejtezősorozaton át kiharcolni a BL-főtáblán, továbbá minden, a BL-ből kieső csapat automatikusan esélyt kap az Európa-ligában, s magán a kvalifikációs sorozat menetén is végeztek kisebb változtatásokat.