2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁS 2018

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája – mondta Deményné Kertész Krisztina, a nemzeti választási rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választásirendszer-fejlesztési igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A keddi „kosztümös főpróba” célja az volt, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatokat, és ezeket majd a választás napján készségszinten alkalmazhassák. Mint mondta, a főpróbán 2550 ügyintéző dolgozott, akik valós mennyiségű adatot dolgoztak fel, és rögzítettek a rendszerben.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a választás estéjén az, hogy mikor jelennek meg az első eredmények, részben attól függ, hogy mikor tudnak zárni a szavazókörök. Addig nem kezdik el az előzetes eredményeket közölni, amíg az utolsó szavazókör is be nem zár.

Mint mondta, várhatóan lassabban fognak érkezni az eredmények a szavazókörökből, mert nagyon sok a jelölt, és az országos pártlistán is 23 párt szerepel, ezek szétválogatása pedig lassítja a szavazatok összeszámlálását. Úgy vélte ugyanakkor, hogy éjfélig mindenhol befejezik majd a számlálást. A választás végleges eredményét a külképviseleteken szavazók, az átjelentkezéssel szavazók és a levélben szavazók voksainak összeszámlálása után állapítják majd meg.