2024. április 25., csütörtök

Semjén: A nemzet fennmaradása a cél

Az állam célja, hogy javuljon a magyar emberek életminősége, és fennmaradjon a magyar nemzet –  jelentette ki a miniszterelnök-helyettes egy nemzetpolitikai fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon kedden.

Semjén Zsolt (középen) Brenzovics Lászlóval és Kelemen Hunorral (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt (középen) Brenzovics Lászlóval és Kelemen Hunorral (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt arról beszélt, az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság nélkülözhetetlen elemei a nemzetnek, bármelyiknek az eltűnése vagy felszámolása esetén az egyetemes magyarság kerülne veszélybe.

A magyarság csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze él, segítésük pedig a magyar állam feladata és felelőssége – hangsúlyozta a kormányfő-helyettes.

A KDNP elnöki tisztségét is betöltő kormánypárti politikus a helyi művelődési házban megjelent határon túli, térségi polgármesterek és más érdeklődők előtt beszédében kifejtette, minden nemzetnek joga van a létezéshez, ezt az elvet a magyarok tiszteletben tartják, de másoktól is elvárják. A megfelelő nemzetpolitikához öt dolog szükséges – folytatta –, gazdaságilag erős Magyarország, a külhoni magyarság identitásának megőrzése, a diaszpóra és a szórvány megmaradása, a magyar etnikai alapú pártok és szervezetek támogatása, valamint az állampolgárság megadása.

Semjén Zsolt rögzítette, gazdaságilag erős anyaország hiányában anyagilag és erkölcsileg nem lenne lehetőség a külhoni magyarság támogatására és a nemzeti érdekek képviseletére. A fórumon fontos feladatnak nevezte a miniszterelnök-helyettes a külhoni magyar oktatási intézményeknek a magyar állam általi fenntartását.

Az eseményen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közösségépítés szükségességét hangsúlyozva elmondta, az elmúlt években az erdélyi magyarság elindult az építkezés útján, amelyen – magyarországi segítséggel – végig kell menni.

– Meg kell tartani az irányt, és nem kell új utat választani, az erdélyi emberek nagy többsége ezt így gondolja – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a fórumon arról beszélt, a Fidesz–KDNP-n kívül nincs olyan alternatív politikai erő Magyarországon, amely ilyen sikeresen védené meg az ország egységét.

– Ukrajna meggyengülése jól mutatja, hová vezet az, ha egy ország hagyja a belügyeibe történő beleszólást a külföldi hatalmaknak – vélekedett. Megjegyezte, az ilyen ország nem tud szabadon cselekedni lakossága érdekében, szétesik, és elindul egy olyan szakadék felé, amelyből nehéz lesz kijönnie.