2024. március 29., péntek

Sikeres év, új utak

A VaMaDisz a jogi karral folytatott perben az újabb ítélet megszületésére vár
Tóth Gabriella, Molnár Gergely, Sóti Attila, Koós Csilla és Oláh Csongor

Tóth Gabriella, Molnár Gergely, Sóti Attila, Koós Csilla és Oláh Csongor

A 2016-ban Kárpát-medencéért Nívódíjjal kitüntetett Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) Sóti Attila elnök vezetésével, Molnár Gergely alelnök, Koós Csilla irodavezető, valamint Oláh Csongor és Tóth Gabriella elnökségi tagok közreműködésével tegnap Újvidéken, a VaMaDiSz Vojvode Mišića 1. alatti központi irodájában évértékelő és programbeharangozó sajtótájékoztatót tartott. Ezúttal sem fagyoskodtunk, s nem fődögéltünk az irodában, mert a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásának köszönhetően a diákszövetség meg tudta vásárolni a régóta tervezett légkondicionálót, így az iroda ifjúsági közösségi helyiségként is tud funkcionálni.
Az elnök évértékelőjéből megtudtuk, hogy a hagyományos programjaik mellett megszervezték 17. alkalommal az 1Biztos Általános Műveltségi Vetélkedőt Szabadkán a Vajdasági Ifjúsági Fórummal (VIFÓ) karöltve, és a VIFÓ jelentős szervezői hozzájárulásával tavaly már Zentán is terjeszteni tudták ezt a programot, amelyen áprilistól júniusig 12 középiskola magyar diákjai vetélkedtek. A tavalyi 20. Gólyabál az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban 250–300 részvevővel a húszévi folyamatos, sikeres szervezés bizonyítéka. A diákszervezet elnöke kiemelte a Felsőoktatási Tájékoztató Programot, körutat és a tájékoztató kiadványt, amely szintén a VIFÓ-val került közösen megszervezésre és kiemelt társszervezője volt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT). Sóti elégedettségét fejezte ki, hogy a fentebb említett szervezetekkel közösen már az első félév végén meg tudták szervezni és meg tudták látogatni az összes magyar vajdasági középiskolát, ami jelentősen befolyásolta a magyar középiskolás diákok továbbtanulási döntését. Továbbá beszámolt a tavalyi évben is megszervezett Egyetemista Játékok és Diáknapok ügyességi játékokból és sportvetélkedőkből álló kétnapos programról, amelyet Újvidéken, az Európa Kollégiumban a kollégium diákjai és bennlakói részére szerveztek, és amelyen mintegy 120 fiatal vetélkedett. Elmondta azt is, hogy a VaMaDiSz 3. alkalommal volt társszervezője a népszerű Vajdasági Szabadegyetem programnak, amelynek fő szervezője a VIFÓ.
A diákszervezet tavaly december végén, a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság fővédnökségével, méltóképpen ünnepelte meg működésének 20. születésnapját. Azóta a volt VaMaDiSz-vezetőkkel folyamatosan kapcsolatban vannak, és a legfontosabb kérdésekben egyeztetnek velük. Sóti örömmel újságolta, hogy a Karriertanácsadó Iroda létrehozása tekintetében a tavalyi évben sikerült kidolgozni egy részletes szakmai, pénzügyi tanulmányt, s jelenleg folynak az egyeztetések, hogy ez az iroda minél előbb beindulhasson. A tavalyi évben a karrierszolgáltatás leendő szervezői részére képzéseket is tartottak.
Sóti kiemelte többek között a fontos bírósági pert és a kisebbségvédelmi tevékenységünk fejleményeit, a hároméves nagybetűs pert a diákszervezet és az újvidéki Jogtudományi Kar között. Két elsőfokú és egy másodfokú ítéleten vannak túl. Negyedik hónapja várják, hogy megszülessen az újabb másodfokú, jogerős ítélet, ami azt jelenti, hogy Vajdaság-szinten nincs már fellebbezésnek helye. Bármi történik, megszületik egy jogerős ítélet, s ezt követően akár a VaMaDiSz-nek, akár az újvidéki Jogtudományi Karnak Belgrádba kell menni az Alkotmánybírósághoz, ha esetleg olyan ítélet születik, ami miatt ezt meg kell tenni. Sóti reményét fejezte ki, hogy ez az ítélet pozitív kihatással lesz az idei magyar nyelvű felvételire.
A tavalyi évben a diákszervezet tovább folytatta az MNT-vel, a VIFÓ-val és a HÖOK-kal az együttműködést.
Ott voltak több vezetőképzőn, hallgatói önkormányzatok részére megszervezett képzéseken, sőt a HÖOK segítségével kijutottak Brüsszelbe, ahol az Európa Parlamentben tárgyaltak a magyar felvételi ügyében.
Molnár Gergely, a VaMaDiSz alelnöke a Tehetségmentor nevű új hallgatói ösztöndíjprogramról beszélt. A VIFÓ-val indították el, a HÖOK szakmai partnersége mellett. Így már a tavalyi évben ösztöndíjban tudták részesíteni a programba bekapcsolódó egyetemistákat.
A Hogyan tovább? téma kapcsán a diákszervezet vezetőségétől hallottunk arról, hogy 2015-ben együttműködési szerződést írtak alá a VIFÓ-val. A VaMaDiSz–VIFÓ együttműködésének, tárgyalásának köszönhetően számos program közös megszervezésére és több közös képzésre került sor.
A közélet számos területén a szervezet vezetősége együtt lépett fel. A VaMaDiSz és VIFÓ együttműködésnek, tárgyalásnak köszönhetően az MNT demonstrátori ösztöndíja módosult: az új feltétel, hogy civil szervezeti tevékenységért is jár plusz pont, amikor a hallgatók demonstrátori ösztöndíjra pályáznak. Az Európa Kollégiumban a hallgatói érdekvédő szervezet, noha még gyerekcipőben jár, a VaMaDiSz és a VIFÓ együttműködésének köszönhető, mert tárgyalóasztalhoz ült az illetékes intézményekkel, közéleti személyekkel.
Az egyes ellentétek miatt a jövőben másképp alakul a két szervezet együttműködése, hallottuk a tegnapi sajtóértekezleten.
Elméletileg a közéleti jellegű együttműködések az érdekvédelem területén megmaradnak, de a VIFÓ kilép az 1Biztos Általános Műveltségi Vetélkedő megszervezéséből Szabadkán, kilép a Felsőoktatási Tájékoztató Körútból, a VaMaDiSz pedig nem lehet társszervezője a Vajdasági Szabadegyetem programnak. A VaMaDiSz ennek nem örül, több alkalommal próbálták megbeszélni a problémákat, több program-koordinátorukat leváltották, mert a VIFÓ részéről velük kapcsolatban problémák merültek fel. A VaMaDiSz megszigorította a szervezetbe való tagosodást, de nem sikerült megbeszélni, hogy minden maradjon a régiben. Így a Vajdasági Szabadegyetem szervezésében a VaMaDiSz az idén nem tud részt venni, ezáltal elesik attól a lehetőségtől, hogy ott üljön a tárgyalóasztalnál olyan fontos témáknál, mint az ösztöndíjrendszer. A VaMaDiSz november-december folyamán önállóan fogja az MNT-vel megszervezni a Felsőoktatási Tájékoztató Programot, és megszűnik a 17-18 éves múltra visszatekintő általános műveltségi vetélkedő Szabadkán. A diákszervezet ugyanis földrajzilag nem tudja felkeresni azokat az iskolákat. A diákszövetség vezetősége úgy érzi, az elődök által megálmodott program most nem a VaMaDiSz hibájából szűnik meg Szabadkán.
A VIFÓ-val való együttműködés most egy évig szünetel, a VaMaDiSz azonban reméli, hogy az együttműködésnek lesz folytatása.