2024. március 28., csütörtök

A VaMaDiSznál marad az elnökség

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Ifjúsági Konferencia vajdasági régiója

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) vajdasági régiója tisztújító közgyűlést tartott szerdán Újvidéken, a Tudós Klubban. A közgyűlésen többek között az a döntés született, hogy a következő két évben is a régió elnöki tisztségét a VaMaDiSz tölti be. A régiónak jelenleg öt tagszervezete van: Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma (VMSZ IF), Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK), Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz), Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ).

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– A MIK vajdasági régióján belül a tagszervezetek közötti kapcsolat kiváló, és több évtizedre tekint vissza. A szervezetek igyekeznek közös programokat is szervezni. Folyamatban van az egész Kárpát-medencei ernyőszervezet alapszabályának a módosítása. A régión belül mi is megvitattuk és megtettük a javaslatokat a budapesti elnökség irányába, emellett folyamatban van a tagbővítés, hiszen vannak még olyan ifjúsági szervezetek Vajdaságban, amelyek regionális szinten tevékenykednek, de még nem csatlakoztak a Magyar Ifjúsági Konferenciához. Az idén még két konferenciát szervezünk, az egyik a Felvidéken, a másik pedig Magyarországon lesz megtartva. Két képzés is tervben van, és reméljük, hogy az egyiknek a helyszíne Vajdaság lesz – mondta Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a MIK vajdasági régiójának elnöke. A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) oktatási programokat, valamint szórakoztató jellegű rendezvényeket is szervez.

– Az idén nyolc rendezvényt tervezünk megtartani. Fontos, hogy részei legyünk a szervezetnek és a Magyar Ifjúsági Konferenciának, hiszen így tudjuk az anyaországi szervezetekkel fenntartani és ápolni a kapcsolatot – hangsúlyozta Berkó Szilárd, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke.

– A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tavaly mintegy 500 fiatalt táboroztatott. A nyári táborok és a sport kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok csatlakozzanak valamelyik ifjúsági szervezethez – mondta Farkas Zsuzsanna, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke és a MIK vajdasági régió kapcsolattartója. Legközelebb június elején a Felvidéken kerül megszervezésre a Magyar Ifjúsági Konferencia 34. közgyűlése, amelyen a vajdasági régiónak a tagszervezetei is részt vesznek.