2024. április 25., csütörtök

A nők dominálnak az energiaszektorban

Aleksandar Antić: 2020-ra az ország energiaszükségleteinek a 27 százalékát megújuló forrásokból fedezi

Szerbia mindinkább felhasználja a megújuló energiaforrásokat: az utóbbi néhány évben több mint 100 megawattot nyert belőlük, 2018 végéig pedig várhatóan 250 megawattóra áram kerül ezekből az energiaforrásokból a hálózatba – ismertette Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter azon a belgrádi konferencián, melyen a nőknek az energiaszektorban betöltött szerepe volt a központi téma.

A tervek szerint 2019-ben további 200–250 megawattot nyerhetünk megújuló forrásokból, a cél pedig az, hogy 2020-ra az ország energiaszükségleteinek a 27 százalékát ezekből fedezze.

„Szerbia a legfontosabb kérdésnek tekinti a fenntartható fejlődés és az energiahatékonyság ügyét. Nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem az utánunk jövő nemzedékekért is, fontos, hogy nekik egészséges ivóvizet, termőföldet és élelmiszert hagyjunk, hogy rendes életet élhessenek” – fejtette ki a miniszter. Nem ért egyet azokkal, akik alternatívnak nevezik a megújuló energiaforrásokat, szerinte ugyanis ezeknek nincs alternatívájuk. Emlékeztetett arra, hogy jelentős változtatásokat eszközöltek az energiatörvényben annak érdekében, hogy az ország a fenntartható fejlődéshez kötődő minőségi projektumokat tudjon felmutatni. Tíz távhőszolgáltató áttér a biomassza használatára, vannak szélerőműparkok, s felhasználjuk a napenergiát is, tehát a szerbiai energiaszektor a fenntartható fejlődés irányába halad. Munkájában fontos szerepet vállalnak a nők is: a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium foglalkoztatottjainak 60 százaléka nő.

„Ha kizárjuk a bányászati szektort, amelyben főleg férfiak dolgoznak, azt látjuk, hogy magában az energiaszektorban 80 százalékban nőket foglalkoztatunk. Nő vezeti az Energetikai Ügynökséget, a Villanygazdaságban és a Srbijagasban is nők irányítják a pénzügyeket” – mondta egyebek között Antić.

Az értekezleten bemutatták a szerbiai nőknek a fenntartható fejlődés, a klímaváltozások és a környezetvédelem problematikájához kötődő szerepéről és a nők ezzel kapcsolatos álláspontjairól végzett kutatás eredményeit. Branislava Jovičić, a fenntartható fejlődés kérdéskörével foglalkozó országos központ igazgatója, a projektum menedzsere elmondta: a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a szerbiai nők támogatják a fenntartható fejlődést szolgáló energiagazdálkodást.

„Nemcsak mi vagyunk a bűnösek a bolygó állapotáért, de a felelősség a miénk. Ezért együtt kell működnünk egy közös küldetésben, hogy átgondoljuk és megtervezzük a fenntartható fejlődést” – fogalmazott Jovičić.