2024. április 23., kedd

Minden eladható, ami egy csomagba belefér

Több millió euró érkezik Szerbiába az internetes vásárláson keresztül

Az elektronikus kereskedelem mára meghódította az egész világot, és ez alól még Szerbia sem kivétel. A terület zökkenőmentes működéséhez azonban nélkülözhetetlen, hogy az elektronikus pénzzel történő fizetés jól működjön.

Szerbiában különösen a kivitel tekintetében alkalmazzák az e-kereskedelem előnyeit. A hazai vállalkozók egyre gyakrabban választják termékeik értékesítési helyszínéül a világhálót, mindemellett a polgárok is előszeretettel vásárolnak az interneten keresztül.

A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint 2016 októberétől ez év januárjáig mintegy 30 millió euró futott be külföldről az elektronikus pénzintézeteken keresztül.

A legtöbb értékesítési akció a PayPal rendszeren keresztül történik. A pénzátutalás rendszere immár zökkenőmentes. Egyre több szerbiai is a PayPal fizetési módot választja, amely a vásárló és az eladó között közvetít. Mindkét fél rendelkezik a fizetési rendszeren számlával, a vásárlót egy e-mail-cím azonosítja, az egyenlegéhez jelszóval férhet hozzá. Ha az adásvétel PayPal rendszeren keresztül történik, nem kell kezelési költséget fizetni. A fiók beállításánál megadott bankkártyaadatok alapján a PayPal leemeli a megfelelő mennyiségű pénzt a kártyáról, és eljuttatja az eladónak. Ha pedig valaki a bankkártyáról való fizetést választaná, akkor a pénzátutalás költsége 3–5 százalék lehet. A rendszer egyedüli hátránya, hogy csupán külföldön használható, a hazai piacon nem alkalmazható.

A leszállított termékek utáni fizetési határidő Szerbiában rugalmasabb, mint külföldön. A mindennapi gyakorlatban ez több mint száz nap, holott a törvény szerint hatvan nap áll rendelkezésre a fizetéshez. A PayPal vásárlás előnye (vagy hátránya), hogy nincs halasztott fizetés, a pénz az áru kézbesítését követően néhány napon belül kerül a számlára.

Az e-kereskedelem terjedésével egyéb internetes fizetési szolgáltatások is elismertté válnak Szerbiában, mint amilyen a Skrill, a Pioneer és a Google Payment.

A kivitellel foglalkozó vállalatok számára azonban hasznos volna, ha többet megtudhatnának partnereikről, akiknek termékeiket eladják. Az újfajta termékeladás során sem az érintett személy vagy cég származását nem tudják ellenőrizni. A szakértők szerint ez problémát jelenthet, az együttműködés bővítésének a hiánya miatt.

Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának elnöke úgy véli, az e-kereskedelemnek nagy jövője van Szerbiában. Elmondása szerint jól kell szabályozni ezt a területet, hogy ne váljon a szürkegazdaság melegágyává.

Szerbiában főként az IT-szektor szolgáltatásai és a kezdő vállalkozások termékei kerülnek eladásra az interneten. A termékek közül az ékszerek, kozmetikumok és minden olyan apróság eladható a világhálón, ami egy csomagba belefér.