2024. április 20., szombat

Migranti u kamionu

Kod Malog Iđoša su otkrili migrante u kamionu

Mediji odavno govore o migrantima, međutim stanovnici Malog Iđoša su samo na televiziji imali prilike da ih vide. Zato je veliko interesovanje izazvalo kada je jedan vozač kamiona iz Malog Iđoša otkrio četiri migranta sakrivena u svom kamionu. Vozač je prošle nedelje dovezao robu iz Turske. Obavezan odmor ga je zadesio u okolini Beograda na jednom parkingu. Prema njegovim rečima, taj parking se smatra jednim od najsigurnijih sa postavljenim kamerama. Tu je boravio preko noći, a ujutru je krenuo dalje. Nije ništa primetio prilikom boravka na parkingu, uistinu je bilo veoma vetrovito vreme. Proverio je carinsku plombu, i smatrajući da je sve u redu, krenuo dalje. Robu je trebao da vozi za Mađarsku, ali je svratio kući u Mali Iđoš na kratko. Iznenađenje je nastalo kada je komšinica zamolila da isključi radio, jer stvara veliku buku. Radio nije bio uključen, ali iz kamiona se čula velika buka i vikali su ,,Help“. Vozač je odmah reagovao i pozvao policiju. Oni su brzo stigli, međutim morali su da sačekaju kolege iz Subotice jer je kamion bio blombiran. Na kraju su izvukli četiri promrzla Iranca iz kamiona.

Kako se kasnije ispostavilo, četiri muškarca i jedna žena stigli su avionom u Srbiju sa važećom vizom. Plan je bio da se prokrijumčare kamionom u Evropsku Uniju i da zatraže azil. Kaže vozač da se radi o školovanim ljudima, koji poseduju i novac. U kamion ih je ubacila jedna  grupa iz Beograda, koja je specijalizovana za ovakve delatnosti, obili su plombu carine i vrlo stručno ponovo zatvorili. Migranti su im platili 500 evra za to. Kakva će im biti sudbina, zasad se ne zna, pošto imaju važeće vize.

Prema rečima vozača, dobro je što su ih primetili, jer bi na granici mogao imati velikih problema zbog njih. Na parkingu gde je odmarao vozač bilo je još četiri kamiona i svakom su našli migrante. Smatra da za ovakav problem nisu pripremljeni ni milicija ni država.