2024. április 19., péntek

A palicsi lányok jó madárismerők

A hétvégén a Zentai Alkotóházban tartották meg a Magyar Madártani Egyesület által a madarak és fák napja (május 10-e) alkalmából meghirdetett országos verseny vajdasági területi fordulóját, amelynek lebonyolítását a szabadkai Riparia Természetbarátok Egyesülete vállalta.

A csapatok elmélyedtek a tesztek kitöltésében (Gergely József felvétele)

A csapatok elmélyedtek a tesztek kitöltésében (Gergely József felvétele)

A versenyre a magyar általános iskolák felsős tanulói nevezhettek be, a háromtagú csapatok tesztfeladványokat töltöttek ki. A területi forduló feladatai kapcsolódtak az év madara (vándorsólyom), az év fája (virágos kőris) és az év hüllője (elevenszülő gyík) témakörökhöz, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park tájvédelmi körzeteihez. A csapatoknak öt madárhangot (fürj, bíbic, sárgarigó, erdei pinty, barátposzáta) kellett felismerniük. A tesztfeladatok egy része a vidékünkön is honos tíz ragadozó madárra vonatkozott.

A Madarak és Fák Napja Országos Verseny célja, hogy versenylehetőséget nyújtson azoknak a természet iránt érdeklődő tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

A vajdasági területi fordulót a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola első csapata nyerte meg, melynek tagjai Szalai Noémi hetedikes, Popov Viktória és Farkas Flóra nyolcadikos tanulók voltak. Felkészítő tanáruk Šćepanović Tímea. A második helyet a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola diákjaiból álló csapat érdemelte ki: Pilisi Kolos, Bende Áron hatodikos és Miskolci Krisztián nyolcadikos diák, felkészítő tanáruk Kálmán Gizella. A harmadik helyen a csantavéri iskola nyolcadikos diákjai: Tót Emese, Kovács Áron és Anitity Ádám végzett, felkészítő tanáruk Szabó Gábor.

A területi fordulókon első helyezést elérő csapatok jogot szereztek az országos döntőben való részvételre, amelyet Kecskeméten a Természet Házában bonyolítanak le május 11-én.