2024. március 29., péntek

Mobil kisokos

Miloš Jokić a WeLive projekt keretében érdekes applikációt fejlesztett ki annak érdekében, hogy az újvidékiek könnyebben eligazodjanak a városban.

Egy újvidéki programozó kiváló applikációt dolgozott ki, amely minden hasznos városi információról tájékoztatja a felhasználót (Dávid Csilla felvétele)

Egy újvidéki programozó kiváló applikációt dolgozott ki, amely minden hasznos városi információról tájékoztatja a felhasználót (Dávid Csilla felvétele)

A WeLive projekt egyik győztes applikációja a Gradoid lett, amelyet március elsejétől bárki letölthet az Android Play áruházban. Miloš Jokić elmondta, mindig vonzotta a programozás.

– Már a középiskolában is kipróbáltam magam a programozás terén, az első android platformú mobiltelefont nem azért vettem meg, hogy dicsekedjek vele, hanem azért, hogy programozzak, applikációkat fejlesszek rá. A Gradoid applikáció ötlete az egyetemista napjaimra vezethető vissza, amikor egy középiskolás barátommal jelentkeztünk egy versenyre, amelyre android applikációkat kellett készíteni. Abban az időben a legmenőbb applikációk és weboldalak azok voltak, amelyek elkalauzolták a felhasználókat a legközelebbi étteremhez, kávézóhoz vagy szórakozóhelyhez, úgyhogy mi is ezt az irányt választottuk magunknak. Az általunk fejlesztett applikáció azonban akkor nem járt nagyobb sikerrel. Két évvel ezelőtt több műhelymunkán vettem részt, amelyek szintén mobil applikációk kidolgozásáról szóltak, és ekkor jutott eszembe a régi applikációnk, majd úgy döntöttem, továbbfejlesztem – magyarázta Miloš.

Szavai szerint egyedi alkalmazásról van szó, mert sem az országban, sem külföldön nincs hasonló.

– Hat hónapra volt szükségem a régi applikáció újragondolására és kidolgozására, a lényege, hogy a felhasználók megosztják egymással az információkat. Feltehetnek kérdéseket különböző helyekről, eseményekről, megoszthatják tapasztalatukat egy-egy kávézóról, szórakozóhelyről, de azt is megtudhatják, van-e még jegy bizonyos mozielőadásokra, koncertekre vagy mérkőzésre – mondta Miloš. Hozzátette: nagyon hasznos a turisták számára is, mert nagyon sok információval szolgál arról, hol vannak a legjobb éttermek, szórakozóhelyek, milyen kiállításokra lehet ellátogatni stb. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az applikációt olyan algoritmus irányítja, amely lehetetlenné teszi, hogy valaki nem létező éttermet vagy helyiséget jelöljön be vagy írjon róla. A Dnevnik napilapnak Miloš elmondta még azt is, hogy jelenleg nincs pénzügyi haszna az applikációból, de keres olyan szponzorokat, akik támogatnák a továbbfejlesztését.