Csaknem negyvenmillió forint Törökkanizsára

hhá

2018. március 27., 18:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Kedden Törökkanizsán a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének szervezésében tartományi képviselők és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői megtekintették azokat a nagyobb beruházásokat, amelyek az elmúlt négy évben a magyar kormány támogatásával valósultak meg. A települést körbejárva a küldöttség tagjai örömmel nyugtázták, hogy az eltelt négy évben a magyar kormány támogatása révén látványos és nagyon hasznos változások történtek.

Fotó: Homolya Horváth Ágnes

A Törökkanizsára látogatók között volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, Kormányos László tartományi képviselő, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Bús Ottó, a VMSZ elnökségi tagja, Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere és Oláj Tibor, Csóka község képviselő-testületének elnöke. A vendégeket a községházán Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke fogadta, majd együtt sorra megtekintették a felújított épületeket. A küldöttség elsőként a községházával szinte szomszédos Szent György-templomot nézte meg, majd a Dositelj Obradović Szakközépiskolát, utána az óvodát, a Branislav Nušić könyvtárat, a hagyományok házát és végül Firigyházán a Ricze-emlékházat.
Újhelyi Nándor elmondta, hogy kizárólag a nagyobb értékű beruházásokat tekintették meg, és kiemelte, ezek a pályázatok a VMSZ és az MNT közreműködésével valósultak meg, a támogatások összértéke pedig csaknem negyvenmillió forint.
– A beruházás több területet érintett, így az egyházi objektumokat, mint a törökkanizsai templom, a plébánia és az oroszlámosi templom, az oktatási intézményeket, így a Dositelj Obradović Szakközépiskolát és gyermekintézményt, a művelődési szférán belül pedig a könyvtárat. Összességében mintegy negyvenmillió forint támogatás érkezett a községünkbe az elmúlt négy évben a Magyar Kormány részéről, és én hiszem, hogy enélkül ezeket a fejlesztéseket nehezen tudtuk volna megvalósítani. Ami a Szent György-templomot illeti: az elmúlt három évben jelentős átalakulásokon esett át, szigetelték az épületet, lecserélték a teljes villanyvezetéket, kivilágították a szentélyt, két évvel ezelőtt a hittantermet is felújították, valamint folyamatban van a több mint száz éves orgona felújítása is, amit az április 24-ei búcsúi szentmisén szeretnénk is megszólaltatni. Ez a felújítási projektum részben önerőből, részben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával zajlik. A templom felújítására egyébként az elmúlt években összesen több mint nyolcmillió forint támogatás érkezett, és ez tényleg meg is látszik az épületen. A felújítást nem tudtuk még teljesen befejezni, így további pályázatokon veszünk részt – mondta a törökkanizsai képviselő-testület elnöke.
Jerasz Anikó szintén hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően nagyon sok beruházás zajlott le és fejeződött be Törökkanizsa község területén.

Fotó: Homolya Horváth Ágnes

– Kiemelt fontosságúnak tartom azokat a beruházásokat, melyek a szakközépiskolában folytak, hiszen a 2015-ben meghirdetett szakképzés éve program keretében megkezdett munkálatok, tervek, célkitűzések megvalósultak, 2016-ban és 2017-ben is folytatódtak. Ebben a programban felújítottuk, korszerűsítettük a szakács és a cukrász szakirányra járók részére a tankonyhát, valamint egy tantermet is teljesen felszereltünk, interaktív táblát, illetve bútorzatot vásároltunk a közlekedési szakirányzatra járók részére. Ezen túlmenően a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban az oroszlámosi és a központi óvoda épületében is felújítottuk a vizesblokkot. A községben lévő gyermekintézmény épületei, ahol van magyar nyelvű foglalkozás a kicsikkel, magyar jellegű játéksarkokban részesültek, valamint a központi épület egy EU-konform játszótérrel is gazdagodott. A könyvtár felújítása is anyaországi támogatásokból valósult meg, nemcsak az épület belső felújítása történt meg, hanem Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak köszönhetően egy komoly összeget fordított az államtitkárság arra, hogy a házi olvasmányok, illetve szükséges könyvek állományát bővítse az intézmény, és ezért is nagyon hálásak vagyunk – nyilatkozta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.
Elmondta továbbá, hogy az általános iskola, a zeneiskola és minden oktatási intézmény a Magyar Nemzeti Tanács pályázatain is részt vett, nyert is, és így módszertani, didaktikai eszközfejlesztésben részesültek, valamint sor került az iskolai könyvtár állományának a bővítésére is, és ez is a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Apakezelő Zrt.-nek köszönhetően valósulhatott meg. Mint Jerasz Anikó hangsúlyozta, most, amikor az anyaország ilyen fontos lépés előtt áll, mint az április 8-ai választások, éljünk jogunkkal, és viszonozzuk az anyaország részéről az elmúlt években tapasztalt törődést.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége