2024. április 24., szerda

Iskolaünnep Temerinben

Ötven évvel ezelőtt épült fel a temerini Kókai Imre Általános Iskola új épülete a Kossuth Lajos és a Tanító utca sarkán, a régi plébánia telkén.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszönti az ünneplőket (Góbor Béla felvétele)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszönti az ünneplőket (Góbor Béla felvétele)

Az évforduló kapcsán a színházteremben iskolanapot és műsoros ünnepséget tartottak, amelyen találkozott a múlt és a jelen. Közreműködtek az iskola mostani és valamikori diákjai, tanárai, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium énekkara, valamint a Szirmai Károly MME néptáncosai. Az ünnepséget részvételével megtisztelte Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint a vendég iskola és a helyi közélet képviselői.

Temerinben 1950-ben alakult meg a magyar iskola, majd öt évvel később a tanintézet felvette Kókai Imre helyi spanyol harcos nevét. Az „öreg iskola”, amely 1835-ben épült, és a valamikori zárda épülete (1881-ben épült) a hatvanas évek közepére már szűkössé vált, így helyi összefogással egy új, háromszárnyas iskolát építettek a temeriniek. Az új iskola építését 1967. augusztus 15-én kezdte meg az újvidéki Neimar Építővállalat, és 1968. szeptember 8-án adta át rendeltetésének. Az iskola azon kevés oktatási intézmény közé tartozik Vajdaságban, ahol a mai napig csak magyar nyelven folyik az oktatás, így 2007-ben a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánította. Az iskolának jelenleg 430 tanulója van 22 osztályban.

Hajnal Jenő köszöntőjében elmondta, hogy az új iskola építése nem jelentett mást akkor sem és most sem, mint tenni gyermekeink, fiataljaink, közösségünk jövőjéért. Olyan iskolát építeni, melyet diák és közösség egyaránt szeret, olyan fiatalokat okítani, nevelni falai között, akik mindig tudják, honnan jöttek, hova tartanak, és mit jelent számukra a boldogulást a szülőföldön keresni.

A temerinieknek, diákoknak és tanároknak az idén több okuk is van az ünneplésre, nyáron ugyanis teljesen felújítják az 50 éves épületet, amelyen az átadás óta jelentősebb felújítás nem történt. Az iskolának a tetőszerkezetét kicserélik, új nyílászárókat és új, energiatakarékos külső burkolatot, LED lámpákat kap. Felújításra kerül a padlózat, a fűtési rendszer, a vizesgócok, és végül az egész iskolaépületet kifestik.