2024. április 24., szerda

Az oktatás mint prioritás

Szabadkára látogatott Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes

Kedden délelőtt Szabadka polgármestere, Bogdan Laban, valamint a helyi önkormányzat több képviselője a városházán fogadta Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettest és kíséretét, köztük Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkárt, illetve Vladimir Batez tartományi sporttitkárt.

A Bosa Milićević Egyetemista Otthonban tavaly felújították a fürdőszobákat és a konyhákat (Fotó: Gergely Árpád)

A Bosa Milićević Egyetemista Otthonban tavaly felújították a fürdőszobákat és a konyhákat (Fotó: Gergely Árpád)

A program szakmai megbeszéléssel kezdődött, majd a vendégek ellátogattak a szabadkai Egyetemista Központba, ahol megtekintették a felújított Bosa Milićević Egyetemista Otthont, valamint a menzát. A városi, tartományi és köztársasági forrásokból megvalósított felújítási munkálatok megközelítőleg 15 millió dinárba kerültek, és ennek nagy részét a már említett egyetemista otthon fürdőszobáinak és konyháinak felújítására fordították, ugyanakkor a menzán új, gazdaságos ledlámpákat helyeztek el, amelyek növelhetik az intézmény energiahatékonyságát. Az Egyetemista Központban az intézmény igazgatója, Ranko Čuljković fogadta a vendégeket.

A tartományi tisztségviselők a szabadkai önkormányzat képviselőivel ezt követően a Jovan Mikić Általános Iskolában megtekintették a tavalyi év végén átadott, rekortán burkolatú sportpályát. A pálya felújítása megközelítőleg 2,5 millió dinárba került, és ezen összeg körülbelül nyolcvan százalékát tartományi forrásokból fedezték, míg a fennmaradó összeget a városi költségvetésből biztosították. Az iskolában annak igazgatója, Marija Milodanović várta a vendégeket.

A látogatást követően Đorđe Milićević számolt be a sajtónak a Szabadkán szerzett tapasztalatairól:

Zoran Milošević, Bogdan Laban, Nemanja Simović, Đorđe Milićević és Vladimir Batez megtekintették a Jovan Mikić Általános Iskola sportpályáját (Fotó: Gergely Árpád)

Zoran Milošević, Bogdan Laban, Nemanja Simović, Đorđe Milićević és Vladimir Batez megtekintették a Jovan Mikić Általános Iskola sportpályáját (Fotó: Gergely Árpád)

– A látogatás nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy átbeszéljük a szabadkai helyi önkormányzat és a tartományi kormány közötti együttműködésnek köszönhetően elért eredményeket. E kapcsolat az elmúlt két évben igazán gyümölcsöző volt. Természetesen a jövőről is beszélgettünk, arról, hogy melyek azok a területek, amelyeken továbbra is együtt tudunk működni. Biztosíthatom a jelenlévőket, hogy a jövőben is folytatjuk az oktatási intézmények támogatását, hogy az általános és középiskolai, valamint egyetemista standardokat magasabb szintre emeljük, hisz ez a kormányunk egyik prioritása. A tartományi kormány 2017-ben közel 90 millió dinárt fordított az iskolai sportpályákra, és meg vagyok győződve arról, hogy ez az összeg az idén a százmillió dinárt is meghaladja – fogalmazott a kormányfő-helyettes.

Bogdan Laban elmondása szerint a helyi önkormányzat saját eszközeiből nem tudta volna biztosítani az említett és egyéb felújításokat, éppen ezért nagy szükség van a tartományi és a köztársasági támogatásokra.

– Az említett szervekkel rendszeres kapcsolatban vagyunk, és napról napra azon dolgozunk, hogy azok a beruházások, amelyek befejezése évekig váratott magára, elkészüljenek, és teljesítsük azokat a vállalásokat, amiket két évvel ezelőtt, a választási kampányban ígértünk. Végezetül megköszönöm a vendégeinknek, hogy meglátogatták városunkat, és azt kívánom, hogy minél gyakrabban jó hírrel érkezzenek Szabadkára – mondta a polgármester.