2024. április 25., csütörtök

Színjátszó találkozó volt Törökfaluban

Adai, noszai és törökfalui gyerekek léptek színpadra

A Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében vasárnap délután tartották meg az I. Törökfalui Gyermekszínjátszó Találkozót, amelyen négy előadást mutattak be nagy sikerrel az adai, a noszai és a törökfalui gyerekek az egyesület székházában Törökfaluban.

Az adai színjátszók előadása (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai színjátszók előadása (Csincsik Zsolt felvétele)

Az első alkalommal megrendezett színjátszó találkozón Nagy Rózsa, a Százszorszép elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Majd az előadások előtt Raffai Klára magyartanár, az adai és törökfalui gyerekek vezetője, illetve a noszai színjátszók részéről Nagy Francsik Klementina, a Hinga Művelődési Egyesület tagja mondott néhány szót a bemutatandó darabról a közönségnek. A gyermekszínjátszó találkozón adai kisiskolások léptek elsőként színpadra a Mi van a Majomplacc alatt? című előadással, majd a noszai Hinga ME tagjai mutatták be a Nyaralás tenger nélkül című darabot. Mindkét előadást Drubina Orsolya rendezte. A harmadik bemutatón közösen léptek föl a törökfalui és adai fiatalok a Kisgömböc című mesefeldolgozással, amelyet Monzák Péter rendezővel közösen rendeztek a gyerekek. A színjátszó találkozó a noszai gyerekek előadásával zárult, akik a Piroska kontra farkas című darabot vitték színre Pesitz Mónika rendezésében.

A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, a törökfalui Csuzdi Judit lapunknak elmondta, hogy a találkozónak többszörös célja van. Lehetőséget kívánnak adni a helyi és a környékbeli gyerekeknek, hogy bemutassák a nyári táborokban betanult színdarabokat a falubeli közönségnek, továbbá a fiatalok tanuljanak egymástól és barátkozzanak egymással, valamint ápolják az anyanyelvüket és népszerűsítsék a színjátszást. Megjegyezte, hogy tavaly nyáron tucatnyi törökfalui gyerekkel együtt kísérőként vett részt Tiszasason Monzák Péter színjátszó táborában, ahova az idén is szeretnének eljutni, majd az ott készült darabot bemutatni a következő találkozón:

A törökfalui színjátszó találkozó résztvevői (Csincsik Zsolt felvétele)

A törökfalui színjátszó találkozó résztvevői (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az elkövetkezőkben minden évben szeretnénk megszervezni a gyermekszínjátszó találkozót Törökfaluban, hogy a helybeli és környékbeli gyerekek bemutathassák a nagyközönségnek azokat a darabokat, amelyeket akár a tiszasasi táborban, akár máshol betanultak. A találkozó hatására talán más törökfalui gyerekek is kedvet kapnak majd a színjátszáshoz. Ha a jövőben sikeresen megvalósul a kezdeményezés, akkor a későbbiekben távolabbról is, akár Magyarországról is vendégül láthatnánk gyermekszínjátszókat – közölte Csuzdi Judit.

A találkozón részt vett Magyar Attila, a Tanyaszínház vezetője is, aki a közönségnek elmondta, hogy nagy örömére szolgált, hogy megnézhette az előadásokat, amelyeken tehetséges színészpalánták léptek föl. Magyar Attila nagy jövőt jósol a kezdeményezésnek, majd közölte, hogy egyeztetnek az érintett színjátszó csoportokkal, tanárokkal és szülőkkel egy gyermekszínjátszó tábor megszervezéséről Kavillóban, a Tanyaszínház székhelyén. Hozzátette, hogyha sikerül megteremteni a föltételeket, akkor már az idén megszervezik a tábort, amelyet azután rendszeresen megtartanának, hogy a vajdasági magyar gyerekek szakemberek irányításával foglalkozzanak a színházzal.