2024. március 28., csütörtök
FOCIMIX

Wenger helyett Tuchel (?)

Arsène Wenger (Fotó: Beta/AP)

Arsène Wenger (Fotó: Beta/AP)

A Kicker információi szerint Thomas Tuchel váltja Arsène Wengert az Arsenal kispadján. A német szakember minden bizonnyal már a nyártól irányítja a londoni futballcsapatot. Pénteken a korábbi Dortmund-tréner közölte, hogy nem lesz a Bayern München vezetőedzője a következő szezontól, mert már elkötelezte magát egy európai topklubhoz. Akkor még találgattak, melyik gárda lehetett a befutó a 44 éves német szakembernél, többen a PSG-ről és a Chelsea-ről is pletykáltak. A Kicker most megbízható forrásokra hivatkozva állítja, hogy Tuchel az Arsenalnál folytatja, ahol az 1996 után leköszönő Wengert váltja, akinek egyébként 2019 nyaráig van érvényes szerződése. A Bild azonban úgy tudja, hogy még nem biztos, hogy Tuchel a Premier League-ben köt ki, hiszen a lap szerint a PSG-hez is közel van.

Sven Mislintat, aki jelenleg az Ágyúsok legfőbb megfigyelője, nem ápol túl jó viszonyt Tuchellel. Jól ismerik egymást, hiszen a Dortmundnál dolgoztak már együtt. A hírek szerint a scout biztosította az Arsenal vezetőségét, hogy lojális marad a klubhoz.

Az Arsenalnak soha nem volt még német menedzsere.

Ranieri megfontolná

Claudio Ranieri egy interjúban elárulta, fontolóra venné az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) ajánlatát, ha felkérnék szövetségi kapitánynak. „Ha megkeresnek, elgondolkodom az ajánlaton, de aztán beszélek a klubom vezetőivel” – nyilatkozta egy rádióműsorban a szakember, aki jelenleg a francia Nantes trénere, s 2019-ig szól a szerződése. A 66 éves Ranieri hozzátette, hogy eddig még senki nem kereste a szövetségtől. Az edző elmondta, bárki lesz az olasz válogatott szövetségi kapitánya, türelemre lesz szüksége. „Nincsenek olyan klasszisok, mint Riva, Del Piero, Totti, Baggio vagy Boninsegna, csak tehetséges fiatalok, akiknek időt kell adni, hogy beérjenek” – mondta Ranieri.

A szakember eddig egyszer volt szövetségi kapitány, a görögöktől viszont idő előtt távozott, mert a 2016-os Eb-selejtezők során nagyon gyengén szerepelt. Három hazai találkozóján – Románia, Észak-Írország és Feröer ellen – gólt és pontot sem szerzett, míg Finnországban 1:1-es döntetlent játszott.

Az olaszokat – akik nem jutottak ki a nyári, oroszországi világbajnokságra – Luigi Di Biagio személyében jelenleg megbízott szövetségi kapitány irányítja. Ranieri mellett az utódjelöltek között Antonio Conte, Carlo Ancelotti és Roberto Mancini neve szerepel még.

Gattuso marad a Milannál

A Corriere dello Sport szerint a Milan megegyezett Gennaro Gattusóval, aki három évre kötelezi el magát a milánói klubhoz. Az olasz lap úgy tudja, a 40 esztendős szakember szerdán írja alá az új szerződését – a jelenlegi a szezon végéig szól –, amely évi kétmillió eurós fizetést garantál neki a bónuszokat nem számítva.

Gattuso november végén vette át a gárdát Vincenzo Montella távozását követően, és bár eleinte nem mutatkozott különbség az addigi pocsék szerepléshez képest, szépen lassan magára talált a csapat: a Milan 2018 elején tizenhárom meccsen veretlen maradt, bejutott az olasz kupa döntőjébe, s az Európa-ligában kiharcolta a legjobb 16 közé kerülést (itt elvérzett az Arsenallal szemben), míg a bajnokságban öt pontra megközelítette a 4. helyen álló városi rivális Intert.

A legjobb európaiak

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogy az európai topligákban az elmúlt három hónapban az adott posztokon kik nyújtották a legjobb teljesítményt. A legmagasabb értéket szélsőknél állapították meg, Lionel Messi 93,7-es osztályzatot kapott.

A CIES saját metódusa alapján állította össze a listákat, amelyekre minden olyan játékos felkerülhetett, aki a topligákban idén minimum nyolc meccsen játszott legalább egy félidőt. A számítás figyelembe veszi a védekezésbeli tevékenységet, a labdaszerzéseket, a szereléseket és a helyzetek kialakítását, valamint azok befejezését is.

A kapusok közül Hugo Lloris kapta a legjobb értéket (84,1), a hozzá hasonlóan a Tottenhamet erősítő Christian Eriksen (89,9) a box-to-box középpályások között volt a legjobb.

A védelemben két napolis, Kalidou Koulibaly (90,4) és Mário Rui (88,2) volt az etalon, a védekező középpályásoknál és a támadóknál a Real Madrid két kiválósága, Toni Kroos (92,8) és Cristiano Ronaldo (90,8) teljesítményét díjazták leginkább.