2024. április 25., csütörtök

Mátyás király újra Székesfehérváron

Koronázási misével és egy sor rendezvénnyel emlékeznek meg Hunyadi Mátyásról az egykori koronázóvárosban nagycsütörtöktől

Az esztergomi érsek 1464. március 29-én koronázta magyar királlyá Hunyadi Mátyást Székesfehérváron. Ennek emlékére idén, a Mátyás király emlékévben több kapcsolódó rendezvényt tartanak a városban, csakúgy mint Kolozsváron, Szegeden, Budapesten, Bécsben, Prágában és az egykori magyar koronázóvárosokban, Székesfehérváron kívül Esztergomban, Pozsonyban és természetesen Budán is, mindazokban a városokban, melyek fontos szerepet töltöttek be neves uralkodónk életében.

Noha a Mátyás király emlékévet királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdették meg, Székesfehérváron nagy jelentőséget tulajdonítanak Mátyás 554 évvel ezelőtti (1464) városbeli megkoronázásának, hiszen azáltal vált legitim királlyá az 1458-ban megválasztott uralkodó, hogy fejére került a magyar korona. Már csak ezért is kiemelt helyet kapott Székesfehérvár az egész éven át tartó programsorozatban, s ennek jegyében nagycsütörtökön, március 29-én a Pozsonyi Magyar Intézetből első magyarországi állomására, épp oda, Fehérvárra érkezik a Merényi Zoltán és Somodi András által megálmodott alkalmi kiállítás, a Mátyás király – mecénás és katona címet viselő tárlat, melyről azt állítják, hogy a XXI. század „nyelvén" igyekszik bemutatni Hunyadi Mátyás életét, aki megvédte Európát a török hadaktól. A kiállítást a Nemzeti Emlékhelyen 17 órakor nyitják meg.

Ugyanerre a napra időzítették a korábbi bejelentések alapján a jubileumi koronázási misét, továbbá a reneszánsz élet mindennapjait felelevenítő utcai kavalkádot, színes bemutatókkal, mesével, tánccal, zenével, melyek megidézik a korabeli életmódot és harcászatot. A látogatókat a város szívében egész napos programok várják.

Mátyás temetésének napján, egészen pontosan április 25-én a Szent István Király Múzeumban Mátyás király halotti pajzsának hű másolatát állítják ki, amely június 30-áig lesz látható. Május 25–26-án, a régészet napján a múzeum udvarán lesznek programok, amelyekre minden korosztályt várnak a legkisebbektől kezdve. Megemlékeznek június 1-jéről is, Mátyás ugyanis ezen a napon foglalta el 1485-ben Bécs városát. Június 23-án a Múzeumok Éjszakáján több kiállítóhelyen is Mátyás lesz a középpontban, szeptemberben a Kulturális Örökség Napjai programon kiemelt helyen szerepel majd Mátyás király, és december 12-én is lesznek programok, ugyanis ezen a napon kötött házasságot (ugyancsak) Fehérváron Aragóniai Beatrixszel, akit ekkor koronáztak királynévá is.