2024. március 28., csütörtök

Afgán menedékkérők újabb csoportját toloncolták ki Németországból

Kitoloncoltak Németországból több afgán menedékkérőt, a csoportot szállító repülőgép kedd délelőtt leszállt Kabulban - közölte egy bevándorlásügyi tisztségviselő.

Azt nem közölték, hogy pontosan hány elutasított menedékkérőt küldtek vissza Afganisztánba.

Ez volt a tizenegyedik alkalom, hogy Németország csoportosan toloncolt ki afgánokat az országból a berlini és a kabuli kormány között 2016-ban született megállapodás megkötése óta.

2017 májusában ugyan felfüggesztették a kiutasítások végrehajtását, miután a kabuli német nagykövetség előtt elkövetett pokolgépes merényletben több mint 90 ember meghalt és több százan megsebesültek.

Tavaly decemberben azonban három kategóriában ismét folytatták a kitoloncolásokat: a terrorizmussal gyanúsítottak és a bűnelkövetők esetében, valamint azok ügyében is, akik nem működtek együtt a német hatóságokkal a dokumentumaikat illetően.

Eközben azonban a biztonsági helyzet romlik Afganisztánban, ahol a tálib mozgalom és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai egyre több támadást hajtanak végre a biztonsági erők, kormányzati célpontok és civilek ellen.

Január óta csak a fővárosban, Kabulban hat jelentős támadást követtek el, amelyekben mintegy 190 polgári lakos vesztette életét, és több mint háromszázan megsebesültek.