2024. április 20., szombat

Mogherini Belgrádban: Nem szabad megismétlődniük a tegnap történteknek!

Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatása, illetve az ennek kapcsán kialakult botrány miatt Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ma este Belgrádba érkezett, hogy Aleksandar Vučićtyal tárgyaljon, illetve megpróbálja csillapítani a kedélyeket, és a brüsszeli párbeszéd folytatására kérje a szerb államfőt.

Mogherini sajnálatát fejezte ki a Kosovska Mitrovicában történtek miatt, és szerinte ezeknek nem szabad megismétlődniük.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte, az Európai Unió elvárja, hogy a felek visszafogottan reagáljanak a történésekre, és megőrizzék a békét a régióban – áll a köztársasági elnök sajtóirodájának közleményében.

Aleksandar Vučić államfő és Federica Mogherini megállapodtak abban, hogy új megoldásokat keresnek a munka folytatására, és arra, hogy a Belgrád és Pristina közötti feszültséget és a problémákat békés úton rendezzék.

Az EU mélységesen elítéli a történteket – nyomatékosította korábban Maja Kocijančič, Mogherini sajtófelelőse, kifejtve, hogy az EU álláspontja egyértelmű: a válságból kizárólag párbeszéd által lehet kilábalni. Mogherini hétfőn este Vučićtyal és Hashim Thaçi koszovói államfővel is beszélgetett telefonon, higgadtságra kérvén mindkettőjüket.