2024. április 24., szerda

Visszatér a BBC

Hiteles és pontos információkat kíván nyújtani Szerbiában a brit médiaóriás

Tarik Kafala, a BBC brit médiaház különböző nyelvi kiadásaiért felelős vezetője bejelentette, hogy a hírszolgáltató visszatér Szerbiába, hogy pontos és tárgyilagos tájékoztatást kínáljon fel. Hangsúlyozta: a világszerte elérhető sajtóorgánum nem amiatt döntött a Szerbiába való visszatérés mellett, mert az orosz befolyást szeretné csökkenteni a médiapiacon, hanem azért, mert egyértelmű, hogy a szerb médiatérben hiány mutatkozik az információnyújtás terén, s mivel a szerbiai a térség legnagyobb médiatere, a legnagyobb befolyást is magáénak mondhatja.

– A BBC küldetése mindenekelőtt az, hogy tárgyilagos, pontos, igaz híreket közöljön és közvetítsen. Meggyőződésünk, hogy a szerb médiapiacon elég nagy űr tátong e tekintetben. Léteznek aktív és jó médiumok, ám a gazdasági és a politikai körülmények olyanok, hogy kevés szerkesztőség mondhatja el magáról: nem függ egyetlen kereskedelmi vagy politikai tényezőtől sem. Itt nyílik lehetőség arra, hogy mi közbelépjünk. Ez adja meg a teret a független hírek, elemzések, magyarázatok megjelenésének – fogalmazott a Beta hírügynökségnek nyilatkozva Kafala.

A BBC szerb nyelvű rádióműsorának sugárzása 2011-ben szűnt meg anyagi gondok miatt. Most egy digitális szolgáltatás bevezetését tervezik, mely kezdetben öt napon, később a hét minden napján működne. A szerkesztési elvek és értékek ugyanazok maradnak – közölte a BBC nyelvi kiadásainak igazgatója, a technika és a lehetőségek azonban korszerűbbnek számítanak ma, mint hét évvel ezelőtt. Az analízisekre, magyarázatokra helyezik majd a hangsúlyt, s a digitális videofelvételeké lesz a főszerep, mely átveszi a vezető helyet mindenütt a világon.

Kafala reményét fejezte ki, hogy sikerül majd az egész régió figyelmét felkelteni a szolgáltatás beindításával, de nem az a célja a BBC-nek, hogy a régió egészét lefedje, nem kerülnek fókuszba a montenegrói, horvátországi vagy bosznia-hercegovinai történések. Egyértelmű, hogy a BBC-nek szándéka a régió más részeiben is eredményeket elérni, egyelőre azonban a szerbiai megjelenésre korlátozódik a döntés.

Az orosz befolyás csökkentésével kapcsolatos kérdésre a médiaház vezetője elmondta, igaz, hogy itt már jelen van a Sputnik és a Russia Today, aminek megvannak a széles körű kulturális és politikai oka is, de a BBC nem emiatt érkezik Szerbiába. Saját becsléseket végez, s ha egy adott területen lehetőséget látnak, s pénz is van a munka elindítására, akkor az kezdetét veszi. Kiegyensúlyozott, minden területet felölelő híranyaggal dolgoznak majd, tudósítókkal a világ minden részéből, s nincs meghatározott célcsoportjuk, a tartalmak egyformán fontosak lesznek minden korosztály számára.