2024. április 25., csütörtök

Jogi kötelezettségek a távhő-szolgáltatásban

A vajdasági távfűtési rendszer helyzetét elemezték Újvidéken

Tanácskozást tartott tegnap Újvidéken a vajdasági helyi önkormányzatok és a távfűtő művek képviselőivel a tartományi Energiaügyi Építési és Közlekedési Titkárság, az Energiaügyi és Bányászati Minisztériummal karöltve. Az értekezlet résztvevői Szerbia távfűtési szektorának helyzetét elemezték azzal a céllal, hogy egy átfogó energiaügyi képet kapjanak és biztosíthassák a további működést, függetlenül attól, hogy a termelésre, a forgalmazásra vagy az ellátásra vonatkozik-e e tevékenység.

Nenad Grbić tartományi illetékes titkár a témakör fontosságát hangsúlyozta, hiszen Vajdaságban mintegy 21 településen működik távfűtési rendszer. A lakásoknak mintegy húsz százalékát e rendszer látja el hőenergiával.

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

Az értekezlet főbb témakörei között a jogértelmezés, a helyi önkormányzatok kötelezettségei, valamint a felhasználók érdekei szerepeltek. A helyi önkormányzatok kötelezettségei közé tartozik a megfelelő energiagazdálkodás kialakítása és az adatbázis kezelése. A községek között felmerül az eltérő árak szabályozása is. A fogyasztás alapján történő fizetés témaköre szintén sarkalatos kérdés. Nenad Grbić szerint a felhasználóktól is függ, hogy mekkora lesz a fűtésszámlájuk a hónap végén. Gyakran megtörténik ugyanis, hogy a fogyasztás alapján történő fizetés esetén sem érik el a várt előnyöket, mert nem teszik meg a szükséges energiahatékonysági intézkedéseket.

Zoran Predić energiaügyi és bányászati miniszter elmondta, hogy a szerbiai távfűtő rendszer mintegy 60 város és település lakóépületeinek fűtését biztosítja. Kiemelte, hogy a Bányászati és Energetikai Minisztérium az utóbbi években a jogszabályok révén jelentősen helyreállította a szerbiai távhőszolgáltatást, ugyanakkor az ország fűtőberendezéseinek jelentős beruházási ciklusai kedvező nemzetközi kölcsönök és adományok révén valósulhattak meg.

A szabadkai távfhőszolgáltatás jelenleg zökkenőmentes. Vicko Marko Mamić, Szabadka város önkormányzata energiaügyi és közlekedési osztályának vezetője elmondta, hogy mindhárom kötelezettségi szintet sikeresen teljesítették, jogi akadályok nincsenek a távfűtés tekintetében.

– A három követelmény egyike a helyi energetikai terv kidolgozása, amelyet a minisztérium immár 2014 óta minden évben megpróbál megvalósítani a helyi önkormányzatok szintjén. Az önkormányzatok és a minisztérium között folyamatos az adatcsere annak érdekében, hogy valamilyen módon hatni lehessen az energetikai mutatók állására – mondta Vicko Marko Mamić.

Hozzátette, hogy az energiagazdálkodás terén szintén teljesítették az előírt kötelezettségeket. A községeknek éves szinten jelentést kell tenniük a város, vagyis a helyi önkormányzat által alapított és működtetett objektumok, illetve közvállalatok energiafogyasztásáról. A szabadkai önkormányzat immár rendelkezik az energia hatékony felhasználásáról szóló programmal is, amelynek célja az energiahatékonysági intézkedések előmozdítása a vállalatokban és a háztartásokban.