2024. április 26., péntek

Ezer-egynéhány illetéket fizet a lakosság

Hamarosan elkészül a szerbiai parafiskális terhek jegyzéke

A parafiskali.rs honlapon közzétették az eddig összeírt, a gazdálkodókat és az egész lakosságot sújtó, nem adó jellegű közterhek listáját, amely egyelőre 591 illetéket, díjat stb. tartalmaz. Hamarosan elkészül a parafiskális terhek teljes regisztere.

A projektumot az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség, az USAID (United States Agency for International Development) támogatja. Célja, hogy egyszerűsítse Szerbiában a parafiskális terhek rendszerét, növelje a több száz díj, illeték szövevényének átláthatóságát, hogy az érintettek előre számolni tudjanak kötelezettségeikkel, és hogy mindez által javuljon az országban az üzleti légkör.

„A terv szerint a szerbiai Pénzügyminisztérium még a projektum lezárása előtt átvenné az internetes jegyzéket, vagyis az online regisztert, hogy a jövőben a nem adó jellegű terhek szabályozásának egyik eszközeként vehesse hasznát” – olvasható a parafiskali.rs honlapon, melyen mindenki betekintést nyerhet abba, hányféle terhet tud kiróni a hatalom egy ország polgáraira. Egyes adatok szerint 1037 különböző járulékot és illetéket fizettetnek a lakossággal, becslések szerint több mint ezer félét.

Egyébként a USAID szakértői február végén és március első felében részt vettek az ülésein annak a pénzügyminisztériumi munkacsoportnak, amelyet az illetékekről szóló törvény kidolgozásával bíztak meg. Tanácsaikkal, a nyilvános vita idején megfogalmazott vélemények elemzésével segítették a testület munkáját.