2024. április 19., péntek

Húsvétra készülvén

Csülöknapok és húsvéti vásár a központban

A borús, az évnek ebben az időszakában megszokottnál jóval hidegebb időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak az elmúlt hétvégén Szabadkán a Csülöknapok és húsvéti vásár elnevezésű rendezvényre, amely csütörtökig várja a látogatókat. A Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete szervezésében immár tizedik alkalommal megtartott vásáron a látogatók mangalica sertés, fehér sertés és szürke marha húsából készült termékeket vásárolhattak, illetve kóstolhattak. Emellett a pultokon mézet, házi készítésű pálinkát és bort, kézműves termékeket, hímes tojást és még sok más, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó terméket kínáltak a vásárlóknak. Kiállítók nemcsak Szerbiából, hanem Magyarországról és Macedóniából is érkeztek.

Sokan voltak kíváncsiak a kiállított termékekre (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Sokan voltak kíváncsiak a kiállított termékekre (Fotó: Pesevszki Evelyn)

A gyerekek nyuszikat simogathattak, valamint megtekinthettek egy mangalica malacot. Utóbbit a hagyományos tombola nyertese csütörtökön haza is viheti, így a jószág további sorsáról már ő dönt. A tombolán azok vehetnek részt, akik a vásár bejáratánál felállított standon sült kolbászt vásárolnak. A szerencsés nyertes kiléte csütörtökön délután 4 órakor derül ki. Szombaton a szakmai zsűri kiválasztotta a mangalicából, illetve fehér sertésből készített legjobb sonkát.

A vásárt szombaton délelőtt Osztrogonác Simon, a szabadkai városi tanács mezőgazdasági kérdésekkel megbízott tagja, Horvát Tímea alpolgármester és Srđan Samardžić, a városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja nyitották meg. Osztrogonác Simon köszönetet mondott a szervezőknek, amiért újfent megszervezték a kiállítást, és reményét fejezte ki, hogy minden látogató megtalálja a számára kívánatos terméket.