2024. március 29., péntek

Nagy a kereslet a mérnökök iránt

Nyílt nap és állásbörze a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában

Szombaton nyílt napot és állásbörzét tartottak a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában. A rendezvény megnyitóján Nataša Aleksić, a városi tanács oktatásért felelős tagja és Fürstner Igor, a főiskola igazgatója köszöntötte az érdeklődőket.

Tésztahíd és 3D nyomtató (Fotó: Patyi Szilárd)

Tésztahíd és 3D nyomtató (Fotó: Patyi Szilárd)

– Jó dolog városunk hallgatójának lenni. Én is az voltam. Nem kell mindenkinek elhagynia Szabadkát. Maradjatok itt és használjátok ki azokat a lehetőségeket, amiket ez a főiskola, később pedig a város nyújt – mondta Nataša Aleksić, és sok sikert kívánt a leendő hallgatóknak az elkövetkezendő felvételi vizsgákhoz.

Fürstner Igor megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem igaz az, hogy Szabadkán nincs munkalehetőség.

– Szabadka az utóbbi néhány évben nagyon vonzó lett a vállalatok számára. Azok a szakok, amelyeken diákjaink tanulnak, nagyon keresettek, amit az első emeleten megrendezett állásbörzénk is bizonyít – mondta az intézmény igazgatója.

A nyílt napon számos színes programmal várták a leendő főiskolásokat. Előadásokat tartottak szerb és magyar nyelven, amelyeken bemutatták az intézmény tanulmányi programjait, a diákparlament munkáját, valamint az iskola egykori hallgatói élménybeszámolókat tartottak. Az érdeklődők megtekinthették a főiskola mechatronikai- és számítógépes laboratóriumát, megnézhették a 3D nyomtatót és robotgépet működés közben, valamint tésztahidat is láthattak.

Nataša Aleksić és Fürstner Igor a megnyitón (Fotó: Patyi Szilárd)

Nataša Aleksić és Fürstner Igor a megnyitón (Fotó: Patyi Szilárd)

A nyílt napon megtartott állásbörzén több mint tíz vállalat mutatkozott be és nyújtott álláslehetőséget a főiskolán végzett friss diplomásoknak.

Fürstner Igor lapunknak elmondta, hogy a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola mind az öt szakján teljes körű magyar nyelvű oktatást biztosít. Ezek a szakok a következők: gépészet, elektrotechnika, informatika, mechatronika, műszaki-kommunikációs menedzsment.

– Azt tapasztaljuk, hogy Szabadkán és környékén óriási az igény a mérnöki káderek iránt. Olyan szinten, hogy ha kétszer több diákot vennénk fel, és kétszer többen szereznének itt diplomát, akkor sem lenne elég, mert a vállalatok napi szinten igénylik a mérnököket. Mindenki, aki elvégzi tanulmányait a főiskolánkon, el tud helyezkedni – mutatott rá Fürstner Igor, és hozzátette, hogy azért is érdemes a középiskola után elvégezni a főiskolát, mert a főiskolás diplomával kétszer nagyobb fizetést kap egy kezdő munkavállaló, mint középiskolás diplomával.