2024. április 25., csütörtök

Nem lesz vízi szórakozóhely

Négy év óta tartó huzavona, tiltakozások és pereskedés után végérvényesen eldőlt a nagybecskereki vízi szórakozóhely sorsa: a Városi Tanács végzése értelmében 15 napon belül el kell távolítani a Béga-tóról.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Ezt a tulajdonos esetleges fellebbezése sem halaszthatja el. Ezt megerősítette Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere is.
Abban az esetben, ha Nikola Novaković beruházó ezt nem teszi meg, akkor az önkormányzat távolítja majd el a tutajt, a beruházó terhére. A szórakozóhely egyébként meg sem kezdte a működést.
A beruházó/vendéglős és a Kisamerika helyi közösség polgárainak a viszálya 2013 óta tart. A környéken élők ugyanis kezdettől fogva ellenezték a vízi szórakozóhely létesítését a hármas számú Béga-tavon. Szerintük ugyanis kis felületű tóról van szó, vizének egyharmadát évente egyszer cserélik. Kérdés, hogy mindez a későbbiek során elegendő lett volna-e ahhoz, hogy legalább ilyen tiszta maradjon a tó vize. Másrészt a tapasztalat az, hogy az effajta szórakozóhelyek mindenütt inkább a bűnözést serkentik, mintsem a fiatalok szórakozását szolgálják.
Az építkezés megkezdését a Kisamerika helyi közösség lakói 2014-ben fizikai ellenállást tanúsítva gátolták meg. A három évig tartó pereskedés után azonban mégis a tóra került a tutaj, arra (akkor) ugyanis a beruházónak megvolt minden engedélye. A létesítményt azonban nem készült el 2017. december 31-éig, a törvényszabályok módosításával pedig ez év január elseje óta már nincs érvényben az erről szóló korábbi szerződés.