2024. április 25., csütörtök

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Csókán

A Magyar Országgyűlés 2015-ben nyilvánította március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. A Rákóczi-emléknap alkalmából Csókán szombaton délután a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a Szentháromság római katolikus templom kertjében megkoszorúzták a nagyságos fejedelem 2014-ben felállított egész alakos szobrát, miközben Baráth László klarinétművész tárogatón játszott. A koszorúzási ünnepségen Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott ünnepi beszédet.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

– II. Rákóczi Ferenc olyan korban lépett a történelem színpadára, amikor a magyar nemzet függetlenségét a teljes pusztulás fenyegette. Kényszerítő körülményként hatott rá, hogy neki, a fejedelmi sarjnak kell vállalnia a feladatot, hogy újrafogalmazza a magyar nemzet függetlenségének az értelmét a történelem változó körülményei között, az idegen érdekeket képviselő dinasztia ellenében. Ma személyében és pályájában mindazt tiszteljük, ami nekünk, a XXI. század magyarjainak megint annyira fontos: a becsületesség, az áldozatkészség, az önfeláldozás, a nemzeti összefogás, az érdekegyesítés, a nemzeti szabadság és az egység megteremtése az ország függetlenségének és szabadságának megőrzése érdekében.

A világ Magyarországra figyel, és látszólag árván állunk a vártán, mi úgy tudjuk, hogy az igazság, 1703, 1848, 1918, 1956 és 2018 igazsága, a mi oldalunkon van. Mert a megújulás csakis forradalmaink és szabadságharcaink eszméiben, a szabadságban, az egyenlőségben és a testvériségben teljesedhet ki igazán. Magyarország kormányának ma ez életprogramja, nekünk, külhoni magyarok számára pedig esély a tettre és cselekvésre, hogy április 8-án az elszakítottság érzését végleg felszámoljuk, és hogy a nemzet nagy érdekeiért együttes erővel mindent megtegyünk – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

Rákóczi Ferenc életútjáról és az általa vezetett szabadságharc jelentőségéről Nagy Domonkos István, a Rákóczi Szövetség Központi Irodájának munkatársa és Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségi tagja, Szabadka város képviselő-testületének elnöke beszélt. Sziveri Szabolcs, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke és Süli Zoltán, az egyesület titkára emléklapokat adott át a rendezvény fellépőinek és támogatóinak.

Az emléknapot megtisztelte jelenlétével Petykó Csaba, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Petykó Éva asszony, a konzulátus gazdasági vezetője, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Patyi Lajos és Kormányos László tartományi képviselők. Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alelnöke, Pataki Tibor, a Rákóczi Szövetség zentai helyi szervezetének elnöke, Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere, valamint Oláj Tibor, a csókai és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke. A műsort Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója vezette.

Az ünnepi rendezvényt támogatta a budapesti Rákóczi Szövetség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkárság, Csóka község önkormányzata és sokan mások.