2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Vettel váratlan győzelme

Jól kezdődött az idény a Ferrarinak (Fotó: Beta/AP)

Jól kezdődött az idény a Ferrarinak (Fotó: Beta/AP)

Az Ausztrál Nagydíjjal megkezdődött a 21 futamból álló 2018-as Formula–1-es szezon, így Melbourne-ben végre képet kaptunk arról, nagyjából hogyan alakulhatnak majd az erőviszonyok az év során. A hétvége alapján jó esély van arra, hogy Sebastian Vettel és Lewis Hamilton párharcának újabb fejezete következik, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan most is ők értek célba az első két helyen az idénynyitón, még ha a Ferrari győzelméhez elengedhetetlen is volt a rajtuk kívül álló körülmények összejátszása.

Az látszik, hogy a tempóelőny idén is a Mercedesnél van, egy körön legalábbis biztosan, hiszen Hamilton tekintélyes előnnyel szerezte meg az első rajthelyet a két Ferrari előtt, a tavalyi pályacsúcson is egy másodpercet faragva. Lehet, hogy az idéntől kötelezően fejvédő kerettel felszerelt autók nem szépek, de hogy minden korábbinál gyorsabbak, az biztos!

Harmadik élcsapatként idén is a Red Bull-lal lehet számolni, mögöttük azonban jelentősen felkavarodott a középmezőny, egyelőre ugyanis a Haas tűnt fel negyedik erőként. A harmadik szezonjába belevágó amerikai csapat pilótái a rajt után a legjobb hat között autóztak, útban az istálló legjobb eredménye felé, a bokszkiállásoknál azonban utolérte őket a dráma, amivel végül még a győzelem sorsába is beleszóltak. Valami nem volt rendben ugyanis a Haas felszerelésével a kerékcserékkor, hiszen előbb Kevin Magnussent, majd Romain Grosjeant is úgy küldték vissza a pályára, hogy autójuk egyik kerekét nem sikerült megfelelően rögzíteni. Mivel biztonsági okokból a szabályok tiltják, hogy ilyen esetben a versenyző megpróbáljon körbeevickélni a pályán a bokszig, mindkét pilóta kénytelen volt félreállni, s a csapat remek délutánja egy pillanat alatt foszlott semmivé.

A versenyt vezető Hamilton és az őt üldöző Kimi Räikkönen ekkorra már túl voltak a maguk kerékcseréjén, Vettel azonban még nem, és a német a Haasok leállása által előidézett virtuális biztonsági autós szakaszt használta fel erre. Mivel a lassabb tempó mellett a bokszkiállás kisebb időveszteséggel jár, Vettel ahelyett, hogy tíz másodperces hátrányban a harmadik helyen tért volna vissza a pályára, még éppen ki tudott érni Hamilton orra előtt, amivel váratlanul átvette a vezetést.

A hátralévő 26 körben aztán a brit hiába üldözte riválisát, a pálya adottságainak köszönhetően nem tudott előzéssel próbálkozni, így végül kénytelen volt elfogadni a második helyet egy olyan hétvégén, ahol pedig szinte végig neki állt a zászló. Vettel 100. F1-es dobogós helyét ünnepelhette győzelemmel, de felért a harmadik helyre a másik Ferrarival Räikkönen is, aki viszont nem lehetett teljesen boldog, hiszen a verseny menetét megfordító események előtt jobb helyzetben volt csapattársánál.

A három élcsapat többi pilótája számára sem alakult a tervek szerint az évadnyitó: Daniel Ricciardo már az edzéseken összeszedett egy vitatott három rajthelyes büntetést, és végül negyedikként beérve ismét lecsúszott a hazai dobogóról. Max Verstappen egy megpördülés miatt veszített pozíciókat, Valtteri Bottas pedig az időmérőn törte össze a Mercedest, és végül csak négy pontot tudott menteni.

A kezére játszottak viszont a történések a McLarennek, s Fernando Alonsóból hosszú idő után végre a lelkesedés sugárzott, amikor befutott ötödikként: a spanyol meggyőződése, hogy ennél már csak jobb eredmények jönnek majd, amint egyre inkább összehangolódnak új motorpartnerükkel, a Renault-val. Kettős pontszerzéssel kezdett a francia márka gyári csapata is, ezzel jelezve, hogy megtették a következő lépést az élcsapattá válás felé. Carlos Sainz pedig úgy hozta be egyik Renault-t a 10. helyen, hogy annak elromlott az ivóberendezése. De nem ám a megszokott módon, hogy ne kapott volna rajta keresztül folyadékot a spanyol versenyző, hanem éppen fordítva. „A pumpa folyamatosan nyomta az arcomba a vizet, emiatt túl sokat ittam. Annyi víz volt a gyomromban, hogy a kanyarokban ható erők miatt nagyon rosszul éreztem magam, és már a hányinger kerülgetett” – árulta el utólag a spanyol.

Egyelőre csalódás az előző két évet konstruktőri negyedikként záró Force India teljesítménye, akik most pontot sem szereztek, mint ahogy szenvedett a két fiatal pilótával kiálló Williams, és utolérték a műszaki gondok a Toro Rossót is, amely csapat autóiba átköltözött a Honda motor az idei évre.

Folytatás két hét múlva a Bahreini Nagydíjon.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:29:33,283, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +5,0 másodperc hátrány, 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +6,3, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +7,0, 5. Fernando Alonso (spanyol, McLaren)+27,8, 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) +28,9, 7. Nico Hülkenberg (német, Renault) +32,6, 8. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +34,3, 9. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) +34,9, 10. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +45,7 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 25 pont, 2. Hamilton 18, 3. Räikkönen 15, 4. Ricciardo 12, 5. Alonso 10, 6. Verstappen 8, 7. Hülkenberg 6, 8. Bottas 4, 9. Vandoorne 2, 10. Sainz 1.

Csapatok: 1. Ferrari 40 pont, 2. Mercedes 22, 3. Red Bull 20, 4. McLaren 12, 5. Renault 7.