2024. április 18., csütörtök

Ötéves a Talentum

Tegnap hivatalosan is felavatták az egyesület új székházát

Ünnepélyes székházavatóval és alkalmi műsorral ünnepelte meg fennállásának ötödik évfordulóját a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület. A magyar kormány támogatásának köszönhetően felújított székházat a nemzeti színű szalag szimbolikus átvágásával Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke avatták fel.

Brezovszki Roland és mgr. Hajnal Jenő átadja a Talentum felújított székházát (Gergely Árpád felvétele)

Brezovszki Roland és mgr. Hajnal Jenő átadja a Talentum felújított székházát (Gergely Árpád felvétele)

Hajnal Jenő szavai szerint a különböző évfordulók, a szimbolikus állomások nemcsak az összegzés, hanem a jövő felvázolása miatt is fontosak. A Talentum öt éve arról árulkodik, hogy ez egy olyan jövő, amelyet a XXI. század fiataljai megérdemelnek, amelyben a tánc és a hagyományőrzés, illetve napjaink modernfesztivál-szervezése együtt létezik – emelte ki Hajnal Jenő, mondván, hogy ezek azok a fontos értékek, amelyek erősítik a közösséget, és jövőképet, perspektívát, valamint minőségi szórakozást nyújtanak a fiataloknak.

Az évfordulók visszatekintésre, önvizsgálatra és összegzésre késztetnek – emelte ki lapunknak nyilatkozván Brezovszki Roland. Mint hozzátette, a kérdésre, hogy jó úton járnak-e, igennel válaszol, mivel úgy érzi, az eddig felmutatott eredmények, a szülők támogatása és a sok-sok rendezvény, amelyre meghívják az egyesületet, mind ezt támasztják alá.

– Szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy székházhoz jutottunk. Korábban a Bunjevačko kolo helyiségeiben próbáltunk, majd az utóbbi másfél évben ebben az épületben, amelyet a magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerült felújítanunk. Mindenféleképpen kiemelném a pincehelyiségek helyreállítását, ez igényelte a legnagyobb munkát. Itt kapott helyet a közösségi terem, ahol a szülők és a gyerekek megpihenhetnek vagy barátkozhatnak a próbák után, de most már öltözőnk és ruhatárunk is van. Az emeleti próbaterem padlóját deszkával fedtük le, hogy a gyerekek ne a betonon próbáljanak, valamint bevezettük a központi fűtést – taglalta Brezovszki Roland.

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 17 lelkes gyermekkel kezdte meg a munkát 2013 márciusában, most viszont már 107 tagja van – emelte ki az elmúlt öt évet összegezvén Brezovszki Roland művészeti vezető. A jövővel kapcsolatos tervek közül az építkezést, az eddigi kiemelkedő munka folytatását, valamint a munkatársak következő generációjának a kinevelését emelte ki. Lassan fel kell készíteni azokat a fiatalokat, akik egy napon átvehetik a stafétabotot jelenlegi oktatóiktól, vezetőiktől, ezért próbavezetőket, csoportvezetőket és jó pedagógusokat igyekeznek kinevelni – tette hozzá Brezovszki Roland.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A születésnapi ünnepség a Jadran Színpadon folytatódott. Itt a lelkes vendégsereg, azaz a szülők, nagyszülők és egyéb meghívott vendégek megbizonyosodhattak az egyesület munkájában résztvevő gyermekek tehetségéről és tudásáról. A jubileumi műsor a Palotással kezdődött.

A vendégsereget Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke köszöntötték. Öt év egy szervezet életében nem hosszú idő, ugyanakkor öt év elegendő ahhoz, hogy megmutassa, a létrejött szervezet vajon hordozza-e magában az elszántságot, elhivatottságot, szorgalmat és kitartást, amely lehetővé teszi a kibontakozását – emelte ki Pásztor István, hozzátéve, hogy a Talentum vonatkozásában határozottan ki lehet jelenteni: az egyesület megálmodóiban és működtetőiben ott volt, illetve ma is ott van a szükséges elszántság és erő. A VMSZ elnökének szavai szerint ha ez nem így lenne, akkor a Talentum is hasonló sorsra jutott volna, mint egyes szervezetek, amelyek nagy csinnadrattával jöttek létre, majd egy-két év leforgása alatt teljesen kifulladtak.

– Értékelésem szerint a Talentum öt éve számos vonatkozásban végigkíséri a vajdasági magyarság közösségi létének elmúlt öt évét. A Talentum többek között annak a következménye, hogy a közösségen belül öt éve egyesek azt gondolták, hogy gyűlölettel, a közösség szétverésével lehet építkezni. Az elmúlt öt év azt bizonyította, hogy csak elhivatottsággal és jó szándékkal lehet építkezni. Az egyesület neve azt bizonyítja, hogy közösségünk gyermekeit fel kell karolni, és segíteni kibontakoztatni a bennük szunnyadó tehetséget. Az elmúlt öt év azt is bizonyítja, hogy gyermekeinkből igazi gyöngyszemeket lehet csiszolni. Ehhez arra volt szükség, hogy egy irányba mozogjunk és jót akarjunk, illetve magunk mögött tudjuk az anyaország támogatását – fogalmazott Pásztor István.

Brezovszki Tamara szintén azzal kezdte alkalmi beszédét, hogy öt év nem hosszú időszak egy egyesület életében, mégis fontosnak érezték az ünneplést, hiszen születésnapról van szó. „Megszülettünk, vagyunk, gyarapszunk, sokasodunk. Ez ünnep. Az ünnep eltér a hétköznapoktól. Ilyenkor díszbe öltüzünk, készülünk, együtt vagyunk, megéljük, emlékezünk, és visszanézünk. Nagyon jó, amit látunk” – osztotta meg gondolatait a vendégekkel Brezovszki Tamara, majd hozzátette, hogy az egyesület megalapításakor egyszerű célokat fogalmaztak meg: mindenki művelje azt, amihez a legjobban ért, amit a legjobban szeret, és amiért a szíve igazán dobog.

– Mi, néptáncosok, azt szoktuk mondani, hogy hagyományt ápolunk. Erre olykor az az okos válasz érkezik, hogy a hagyomány nem beteg, hogy ápolni kelljen. Valóban, a hagyomány nem beteg. A világ beteg, és egyre több ember benne. A hagyomány ápol minket. A gyógyszerünk megvan, lélekgyógyászaink pedig arra várakoznak a színfalak mögött, hogy gyógyíthassanak – fejezte be alkalmi beszédét Brezovszki Tamara, a színpad pedig ezt követően kizárólag a kis, ám annál nagyobb tehetségeké volt.