2024. április 20., szombat

Újabb hat tagszervezettel bővült a VASZ

Adán tartotta idei évi közgyűlését a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

A vajdasági magyar gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szombaton Adán, a községháza dísztermében tartotta meg idei évi közgyűlését: beszámoltak a szervezet tavalyi tevékenységéről, és ismertették az idei programtervet, valamint 6 újonnan csatlakozó szervezet felvételével 68-ra növelték a tagszervezetek számát. A közgyűlés résztvevőit, köztük a tagszervezetek képviselőit, köszöntötte Nagy Miklós VASZ-elnök, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád VMSZ-es köztársasági képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke és Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, továbbá az anyaországból dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője és Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati és külkereskedelmi igazgatója.

Az adai közgyűlés résztvevői (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai közgyűlés résztvevői (Csincsik Zsolt felvétele)

Nagy Miklós a VASZ tevékenységéről és terveiről elmondta, hogy tavaly a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával fejlesztették, vagyis újabb szakmunkatársakkal bővítették a vajdasági falugazdász hálózatot. Lényeges eredménynek mondta, hogy a Magyarok kenyere program keretében 12 tonna gabonát gyűjtöttek össze. A gabonáért kapott 6 tonna lisztet gyerekekkel foglalkozó 14 vajdasági szervezetet között osztották szét.

– A mai napon 6 tagszervezet társul hozzánk, vagyis 68 tagja van a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének, amely mostanra mintegy 80 százalékban lefedte a vajdasági magyarlakta vidéket. A jövőben igyekszünk növelni a tagszervezetek számát, hiszen az a célunk, hogy mindenkihez eljuttassuk az információt. A tagszervezeteken keresztül ugyanis a fő feladatunk a termelők összekapcsolása és informálása. Az elkövetkezőkben szeretnénk tovább bővíteni a falugazdász hálózatot, hogy még inkább lefedjük vajdasági magyarok lakta vidékeket. Ehhez 7-8 újabb falugazdász alkalmazására van szükségük, s ezt a földművelési minisztériummal kötött előszerződés alapján megtehetjük. Megvannak azok a potenciális személyek, akik ezt a munkát végeznék, de mindaddig, amíg az anyagi eszközöket nem kaptuk meg, nem tudjuk őket munkába állítani. Bízunk benne, hogy májusban vagy júniusban ez megtörténik, és attól kezdve legalább 20-22 falugazdász fog tevékenykedni Vajdaságban – közölte a VASZ elnöke.

Pásztor István elmondta, hogy nagyra értékeli a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a munkáját, amely már évek óta példaértékű, függetlenül a tagszervezetek számától és az összetett érdekektől.

– Ez egy példaértékű szövetség itt, Vajdaságban, de példaértékű az egész Kárpát-medencében is, és ez mindenképpen egy hosszú, erőteljes munka eredménye. Másrészt annak a bizonyítéka, hogy a racionális érdek felül tudja írni a lokális helyi érdekeket, és elnyomja a potenciális villongásokat. Ezt a mai összejövetelt is ennek a folyamatnak az erősítéseként élem meg – nyilatkozta többek között a VMSZ-elnök.

Dr. Torda Márta köszöntőjében kiemelte:

– Nagyon fontos, hogy ez a szövetség példaértékűen működik a Földművelésügyi Minisztérium kárpát-medencei kapcsolatrendszerében. A térségben a mezőgazdaságon belül egyetlen területen sincsen olyan összefogás és erő, mint amit a VASZ képvisel a gazdálkodók körében Vajdaságban. Köszönöm azt is, hogy a nemzetpolitika és a gazdaság megtalálta a hangot egymással, és hogy együtt tudnak működni a közös cél érdekében – mondta a minisztérium képviselője.

Kocsy Béla a kamara egyik fontos célkitűzésének nevezete a határon túli magyar gazdálkodók és agrárszervezetek segítését, amit többféle módon tehetnek meg:

– Vannak közvetlen támogatásaink, amelyekkel rendezvényeket tudunk támogatni, hiszen a kamara által létrehozott Kárpát-medencei Agrárgazdálkodók Együttműködési Fórumának egyik tagja a vajdasági agrárszövetség is. Ezt tudjuk támogatni anyagi források révén, továbbá tanulmányutakat szervezünk. Tavaly Brüsszelben voltunk gazdálkodókkal. Az idén két hete tértünk vissza Írországból, ahova szarvasmarha tartókat, egyszerű gazdákat vittünk el tanulmányútra. A legfontosabb, amit adhatunk az anyagi támogatáson kívül, amivel a kormány is nagylelkűen ellátja a határon túli magyarokat, hogy a „halon” kívül „hálót” tudunk adni, amivel megtanítjuk őket „halászni”– közölte Kocsy Béla.