2024. április 19., péntek

Százszámra keresik a munkásokat

Állásbörze volt Zentán
Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Tegnap szinte egy tűt sem lehetett leejteni a zentai városháza kupolája alatt várakozó munkanélküliek között, akik a munkabörze megnyitójára vártak: 28 zentai, csókai, adai és egy ópázovai munkáltató mintegy 230 betöltetlen munkahelyet kínált föl a munkakeresőknek.

Jelena Mitrović, a Nagykikindai Foglalkoztatási Szolgálat zentai, adai és csókai kirendeltségének igazgatója kiemelte, hogy évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy az állásbörzékkel sikeresen ki tudják elégíteni a munkáltatók igényeit. A tavalyi börzén a munkahelyek több mint kilencven százalékát sikerült betöltetni. Az igazgatónő szerint a 2016-os adatokhoz képest tavaly decemberben hat százalékkal kevesebb munkanélkülit tartottak számon.

Ceglédi Rudolf polgármester szerint is eredményesek az állásbörzék, emellett a tavalyi munkabörzét követő féléves időszakban még 300 új munkahely is nyílt. Az önkormányzat akciós programokkal is igyekszik munkahelyeket teremteni. Ceglédi ezek közül közmunkaprogramot emelte ki, amelynek keretében több hónapos időszakra tudnak 20–50 személy számára munkát biztosítani. Továbbá a gyakornokokon is segíteni próbálnak az első munkahelyük megteremtésében, az év folyamán pedig a munkaadók ösztönzésére kiírt programokat is meg szeretnének valósítani. A fiatal vállalkozók számára az inkubátorház ideiglenes és bérmentes használatát tudják fölkínálni a vállalkozásuk elindításához.

A tegnapi munkabörzén a vállalkozók fizikai, betanított munkásokat, adminisztratív dolgozókat és mérnököket egyaránt kerestek, a különféle fémes szakmák (hegesztő, lakatos, esztergályos, marós, CNC-gépkezelő stb.) iránt pedig kifejezetten nagy volt a kereslet. A legtöbb szabad munkahelyet az ópázovai Eurostroj Kft. hirdette meg. Ők nagy számban alkalmaznának építőipari munkásokat. A Tisza Automotive számos gyakornokot venne föl. A Zentai Közkórház, valamint a Žitopromet és számos más vállalat is venne föl különféle szakosítású és szakképzetlen dolgozókat.