2024. március 29., péntek

Rükverc. Vissza az időben.

A topolyai Mara Amatőr Színház bemutatójáról
A darab egyik megrázó jelenete, Fotó: Herceg Elizabetta

A darab egyik megrázó jelenete, Fotó: Herceg Elizabetta

Csütörtökön este telt ház előtt mutatta be legújabb előadását a topolyai amatőr színtársulat. Több mint tíz év után ismét színházi körülmények között készült a darab, és a felújított terem lehetőségeivel élve készítettek nem szokványos, mondhatni, modern, megrázó előadást.

A társulat egy kortárs magyar szerző, Kerékgyártó István: Rükverc című regényének színpadi változatát mutatta be Greguss Zalán, a szabadkai Gyermekszínház színésze rendezésében. A fiatal rendező már a próbák idején jelezte, hogy nem egy könnyed vígjáték, hanem kőkemény dráma, aminek színrevitelét felvállalták. A szöveg lehetőséget ad több karakter megformálására, hiszen körülbelül 70 kisebb-nagyobb szerep van a darabban, s mindez nem kis kihívás volt a rendezőnek és a lelkes csapatnak.

Az előadás kezdetén egy hajléktalan, megfagyott, meztelen holttestét fedezik fel Budapesten. A nem szokványos kezdés után a folytatás is sokszor meghökkentő a kisváros „szórakozni vágyó” közönségének, így a premiert követő napon úgymond hideget és meleget is kaptak a topolyaiaktól. De szándékuk is ez volt: elgondolkodtatni. S ez sikerült.

A darab alapjául szolgáló regény az örök vesztes Vidra Zsolt életét kíséri végig napjainktól visszafelé 1952-ig, a halálától a születéséig. Kerékgyártó István hősei perifériára szorult kisemberek, pincér, bolti eladó, biztonsági őr, alkoholista munkanélküli, beteg, magukra maradt nők és férfiak, kiszolgáltatott, és sokszor megalázott emberek. Kocsma, gyár, kórház, börtön, hajléktalanszálló a történet helyszínei, s ezt a topolyai színészek minimális díszlettel, néhány asztal és szék ügyes mozgatásával, megfelelő megvilágítással ötletesen ábrázolják. Emellett az évszámok és a magyar főváros képeinek kivetítése, valamint a kort idéző zeneszámok bejátszása segít eligazodni a történetben.

A nem ritkán kegyetlen párbeszédek viszik előre (hátra) a történetet, és a topolyai amatőrök sikerrel birkóztak meg a nem kis kihívást jelentő feladattal. A Mara kilenc tagja vesz részt az előadásban: Sörfőző Károly, Bogárdi Zsolt, Petrás Gizella, Szabó Erika, Bata Rozália, Ejzler Evila, Benedek Miklós, Világos Róbert és Bencsik Richárd. Ők valamennyien több karaktert formálnak meg, kellő alázattal és átéléssel.

Vidra életének meghatározó eseményeit idézi fel, rakja sorba visszafelé a történet, s végül felmerül a kérdés: mennyire determinált az ember sorsa? Az életünk eseményeit véletlenszerű körülmények alakítják, vagy a saját akarat?

Egy ember élete visszapillantó tükörben a Rükverc, melyben – ha jól figyelünk –, megláthatjuk önmagunkat is.

Ami bizonyos: a tavaly 15. születésnapját ünneplő Mara Amatőr Színház 19. előadása a társadalmunk aktuális problémájára hívja fel a figyelmet. 

Aki lemaradt a csütörtök esti premierről, a topolyai Művelődési Ház színháztermében szombaton 18.30  órai kezdettel megtekintheti a reprízt, a VIII. DKMT Színjátszó Találkozó keretében. Érdemes.