2022. december 5., hétfő

Százötven cetből csak ötöt sikerült megmenteni

A nyugat-ausztráliai Hamelin-öbölben partra vetett több mint százötven cet közül csak ötöt sikerült megmenteni - közölte az ABC ausztrál hírtelevízió szombaton.

Partra vetett cetek, Fotó: Leearne Hollowood/Reuters
Partra vetett cetek, Fotó: Leearne Hollowood/Reuters

Az ABC beszámolója szerint eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, s onnan a mélyvízbe visszaemelni. Csakhogy a cetek egyike ismét kivetődött a strandra, s el kellett altatni. A tévé szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől háromszáz kilométerre délre fekvő partszakaszon pénteken leltek rá halászok a partra vetett tengeri emlősökre, amelyek többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt. Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, erőfeszítéseik azonban többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni.

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár hétméteresre is nőhet, a súlya a három tonnát is elérheti.

A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és múlt ki.