2024. április 18., csütörtök

Magyarország kiáll Lengyelország mellett

Elsősorban az infrastruktúrafejlesztés és az energiabiztonság megteremtése volt a veszprémi magyar–lengyel elnöki találkozó témája – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Veszprémben, lengyel kollégájával folytatott tárgyalása után.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A két államfő a magyar–lengyel barátság napja alkalmából találkozott Veszprémben, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Áder János kiemelte: az emléknapon évente megrendezett elnöki találkozóknak vannak visszatérő témáik, amelyekkel kapcsolatban megvitatják a folyamatban lévő közös ügyeket. Ilyen téma volt ezúttal az egész régiót érintő infrastruktúrafejlesztések, közlekedési folyosók létrehozása, az energiabiztonság megteremtése, továbbá a Három tenger kezdeményezéshez kapcsolódó beruházások – közölte a magyar államfő.

Magyarország kiáll Lengyelország mellett az ellene indított uniós eljárás ügyében – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Áder János a Varsóval szemben indított hetes cikk szerinti eljárásról szólva.

Kérdésre válaszolva az államfő elmondta: kérdés, hogy lesz-e kompromisszum Lengyelország és az Európai Bizottság között, egyelőre zajlanak az egyeztetések. Magyarország világossá tette korábban is, hogy „semmiféle igazságtalan eljáráshoz a nevét nem adja Lengyelország vonatkozásában”, Magyarország vétójára Lengyelország számíthat, ha bármilyen igaztalan váddal akarják illetni – hangsúlyozta.