2024. április 19., péntek

Potápi: A szülőföldön való boldogulás a magyar jövőt erősíti

A fiatalok a szülőföldjükön megszerzett tudással és helyben való érvényesülésükkel a magyar jövőt erősítik – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a 2015 – a külhoni magyar szakképzés éve program keretében megvalósult fejlesztések átadásán csütörtökön.

Potápi Árpád János köszöntőjében a külhoni magyar szakképzés éve program célkitűzéseiről, eddigi eredményeiről és a jövőben tervezett fejlesztéseiről szólt, rámutatva: a program célkitűzése a külhoni magyar fiatalok szülőföldön való boldogulásának elősegítése.

Az államtitkár felidézte: a külhoni szakképzés éve program megvalósítása 2015-ben kezdődött, ám azóta is tart, s keretében eddig a Felvidéken 170 millió forint támogatás felhasználásával 19 szakképző intézményt sikerült felújítani, fejleszteni. Hozzáfűzte: ebben az időszakban szerte a Kárpát-medencében összesen 888 millió forint felhasználásával 110 felszerelt tanműhelyt, tangazdaságot adtak át.

„Ma a Kárpát-medencében nincs olyan jelentős szakképző intézmény, amelyet ne támogatott volna a Miniszterelnökség államtitkársága” – mutatott rá Potápi Árpád János, hozzátéve: az idei évre a program folytatására 300 millió forint áll rendelkezésre, ebből az összegből 70 millió forint jut a Felvidékre.