2024. április 20., szombat

Többen életüket vesztették Rio de Janeiróban

Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek a rendőrséggel kialakult lövöldözésben

Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek szombaton a rendőrséggel kialakult lövöldözésben Brazília legnagyobb nyomornegyedében, a Rio de Janeiróban található Rocinha favelában, miközben a hadsereg mintegy két hónapja átvette a város biztonsági erői feletti ellenőrzést.

A rendvédelmi szervek állítása szerint az incidens egy rendőrjárőr megtámadásával kezdődött, bár a halálos áldozatok hozzátartozói a hivatalos beszámolóval több ponton is ellentmondó nyilatkozatokat tettek a helyi sajtónak. A rendőrség szerint gyanúsítottak után kutattak Rocinhában egy korábban meggyilkolt rendőr ügyében. A hatóságok a szombati incidenst követően különböző fegyvereket, köztük két kézigránátot is lefoglaltak.

Február közepén a brazil szövetségi kormány elrendelte, hogy a hadsereg vegye át az irányítást Rio de Janeiro biztonsági erői felett a drogbandák gerjesztette elharapódzó erőszak megfékezése érdekében. Az egyébként is erőszakos városban a bűnözés az utóbbi években csak fokozódott. A gyilkosságok száma nyolc százalékkal növekedett 2017-ben az azt megelőző évhez képest, illetve 26 százalékkal 2015-höz viszonyítva. Lövöldözések naponta előfordulnak Rio de Janeiro szegénynegyedeiben, miközben az erőszak apránként átterjed Brazília második legnagyobb városának tehetősebb kerületeire is.

A kábítószerkereskedelmet Rocinhában a Red Command nevű bűnszervezet tartja markában. A drogbanda számít egyben a legbefolyásosabbnak az egész városban. A helyi biztonsági erők alárendelése a hadseregnek számos vitát váltott ki a dél-amerikai országban. A múlt héten gyilkosság áldozata lett Marielle Franco városi tanácsnok. Többen politikai gyilkosságra gyanakszanak, mivel a politikus korábban élesen szót emelt a rendőri brutalitással szemben, amely számos megfigyelő szerint csak rosszabb lett a hadsereg beavatkozásával Rio de Janeiróban.