2024. március 28., csütörtök

A PISA-felméréshez 75 laptop

Négy amerikai vállalat szerbiai képviselőjével írt alá erről szerződést az oktatási miniszter

A pénzügyi műveltség fejlesztésének bevezetésétől vár az oktatási minisztérium jobb eredményeket a középiskolai tanulók PISA-mérésénél, emelte ki Mladen Šarčević oktatási miniszter, miután aláírta a szerződést azzal a négy vállalattal, amely a PISA-felmérés elvégzéséhez 75 laptopot ajándékozott.
Szerbia területén 220 iskolában, mintegy 8000 15 éves középiskolás diák vesz majd részt a PISA-mérésen április közepén. A tesztelést ezúttal számítógépen végezik majd a tanulók. Számítógépekből azonban hiány volt, erre reagált Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete. Scott nagykövet elmondta, ő az amerikai gazdasági kamarához fordult és csupán öt napra rá már jelentkezett is négy vállalat, amely hajlandó volt részt venni a támogatásban.
– Az ilyen támogatás fontos az én országomban is, és azt gondolom: mindenhol, így az adományra nálunk az állam nem szokott adót felszámolni. Ez a négy vállalat minden egyes odaajándékozott laptopra 20 százalékos adót fizetett Szerbiának. Ha az állam nagyobb figyelemmel kezelné ezeket a dolgokat, akár 90 laptop is lehetett volna – jegyezte meg Kyle Scott, aki hozzátette azt is, hogy a minisztériummal nagyon jó együttműködést ápolnak.
Mladen Šarčević a ComTrade, az S&T, a Saga és a Telegroup vállalatok szerbiai képviselőivel írt alá szerződést a laptopok ajándékozásáról. A miniszter elmondta, ezeket a hordozható számítógépeket a PISA-felmérésre használják, később azonban szétosztják majd az iskolák között.
Elmondta, ezen a mérésen elsősorban a pénzügyi műveltség fejlesztésének bevezetése miatt számít jobb eredményre a néhány évvel ezelőtti eredményekhez képest. Ám hozzátette, a valósan jobb helyezés majd csak 2021-ben várható, ugyanis akkorra érnek be azok a reformok, amelyek most elkezdődtek a tanügyben.
– Elkezdődött az oktatás reformja, számos törvényjavaslat megvédése áll még előttem, de ez a reform kell éppen ahhoz, amit a PISA mér. Az oktatási rendszer a tudás átvitelén alapult eddig, míg az új elképzelések a tervezésen és a megtanultak alkalmazásán alapszanak – hangsúlyozta a miniszter.
A PISA-mérés a 15 éves korosztályt öleli fel. Ebben a mérésben 80 ország vesz majd részt, köztük Szerbia is. Az alkalmazott matematikai műveltséget, az alkalmazott természettudományi műveltséget és a szövegértést, valamint a pénzügyi alapműveltséget is vizsgálják. A mérés eredményeit majd csak 2019-ben teszik közzé.