2024. március 29., péntek
MEGEMLÉKEZÉSEK A NATO-BOMBÁZÁSRÓL

Népünk és katonaságunk egy

A Szerb Katonaság egységeiben szombaton megemlékeztek 1999. március 24-ről, azokról, akik a NATO-bombázás idején életüket vesztették. A vezérkar küldöttsége Ljubiša Diković tábornok vezetésével a raškai Stefan Nemanja kaszárnyában rótta le kegyeletét a 37. gépesített brigád hőseinek állított emlékmű előtt. Az emlékezés koszorúit elhelyezték az elesett katonák hozzátartozói, továbbá a helyi politikum és a belügyminisztérium képviselői is. Diković arról beszélt, hogy a modern világtörténelemben nem jegyeztek fel nagyobb méretű, bombázás általi rombolást annál, mint amekkora abban a 78 napban megtörtént.

– Egy civilizáció nem hozhat magára nagyobb szégyent annál, mint amikor a lehető legbrutálisabb módon megtámadja egy kicsiny, bátor és szabadságszerető nép országát. A NATO támadásai a katonai célpontokról rövidesen áttevődtek a civil létesítményekre, a csapásokat úgy mérték, hogy végül több civil áldozatot követeltek, mint katonait. Mindez a nemzetközi háborús és emberi jogi rendszerrel ellentétben történt, szegényített uránt tartalmazó lövedékek, kazettás bombák… A következmények még mindig érezhetőek hazánkban. Nem szabad megfeledkeznünk hőseinkről, tapasztalatunkat fordítsuk egy szebb jövő megteremtésére. Népünk és katonaságunk egy – emlékeztetett és figyelmeztetett a vezérkari főnök.
Az említett 37. gépesített brigádnak 60 tagja halt meg a bombázásban. Pontos adatok nincsenek, valószínű, hogy a 78 nap alatt 1200–2500-an – katonák és civilek – vesztették életüket a támadásokban. Szombaton a niši Mija Stanimirović kaszárnyában is koszorúztak, továbbá Kuršumliján, Topčideren és a zimonyi Repülős Otthonban. Újvidéken a Jugovićevo kaszárnyában Željko Petrović, az Első brigád parancsnoka szólt az emlékezőkhöz, jelen volt Miloš Vučević polgármester és a tartományi kormány delegációja is.

–  Nem szabad megfeledkeznünk azokról, akiket elveszítettünk az országunk ellen intézett, teljesen törvénytelen támadásban! Gyermekek, fegyvertelenek is meghaltak, akárcsak katonáink. Jobb, szebb jövőt szeretnénk, büszke vagyok arra, hogy Újvidéken hamarosan új hidunk lesz, és hogy újraépítjük a VRT épületét. A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy tavaly 200-zal több baba született Újvidéken, mint 2016-ban! A babák azok, akik szavatolják Szerbia fejlődését és biztonságát – mondta többek között a polgármester.