2024. április 25., csütörtök

Porasla je zainteresovanost za glasanje u Vojvodini i Partiumu

U krugovima mađarskog naroda je porasla zainteresovanost za glasanje u Vojvodini i Partiumu – rekli su Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara i Tibor T. Toro, predsednik Mađarske Narodne Partije iz Erdelja u četvrtak u Segedinu.
Ištvan Pastor je na konferenciji za novinare, u organizaciji Rakoci Saveza, izjavio da parlamentarni izbori 8.aprila nisu samo stvar Mađarske.
SVM je uložio veliki napor u poslednjim mesecima da se što više ljudi registruje, od ukupno registrovanih, u Vojvodini živi oko 60 hiljada. Aktivisti će pomoći svima kako bi validno glasali - rekao je predsednik partije.
Ištvan Pastor je podsticao vojvođanske Mađare da glasaju za FIDESZ, za strateškog partnera partije. Saopštio je da zajednička nacionalna politika, prekogranična saradnja je od interesa prekograničnih Mađara. Srpsko-Mađarska konsolidacija je od velikog značaja za vojvođanske Mađare, velika je korist, a da bi se to nastavilo, jedina je garancija FIDESZ. Mađarskim državljanima je od elementarnog interesa da Mađarska bude politički stabilna država, a to jedino može FIDESZ da osigura. U slučaju pobede neke opozicione partije, unutrašnja politika može znatno da se destabilizuje, što bi imalo velike posledice i za prekogranične Mađare.
Tibor T. Toro, predsednik Mađarske Narodne Partije iz Erdelja rekao je da je Demokratski centar MNS-a u Erdelju pomagao ljudima pri registraciji. Očekuje se da će broj registrovanih prekograničnih Mađara biti dvostruko veći nego pre četiri godine. Tada se odlučivalo o jednom mandatu, a sada se procenjuje na dva-tri – rekao je političar.
Po mišljenju Tibora T. Tota, argumenti koji osporavaju pravo glasa u dijaspori su lažni, s obzirom da se Narodna skupština bavi pitanjima nacionalne politike i pitanjima koja utiču na svkodnevni život izvan granica.
Poslanik Laslo B. Nađ (FIDESZ) je skrenuo pažnju na činjenicu da rok za registraciju birača ističe 24.marta u 16.00 časova. Do sada je primljeno oko 451 000 prijava a već je registrovano više od 372 000 birača.
Poslanik je rekao da je u ponedeljak počela podela izbornih paketa. Oni koji nemaju stalnu adresu boravka u Mađarskoj mogu poslati svoje glasove poštom, predati u predstavništvu ili u izbornim kancelarijama u Mađarskoj.
Čaba Bartok, kandidat parlamentarne skupštine FIDESZ-a, izjavio je da promena režima nije napravila napredak za Mađare izvan granica, iako je bilo pokušaja u vreme Orbanovog prvog mandata, stvarne promene su mogle početi 2010. godine. Izjavio je da bi Mađarska bila mnogo siromašnija bez Mađara koji žive van granica, možda čak ne bi ni postojala.