2024. április 24., szerda

Stižu paketi sa kovertama za glasanje

Koverte za glasanje se mogu preuzeti do 7. aprila, a 8.aprila se mogu predati lično u konzularnim predstavništvima Mađarske

Nacionalna Izborna Kancelarija ove nedelje šalje prekograničnim mađarskim državljanima, koji ne poseduju adrese na teritoriji Mađarske, koverte za glasanje. Građani koji prilikom upisa u birači spisak nisu zahtevali da im se glasačke koverte šalju na kućnu adresu, nego u neko konzularno predstavništvo u Srbiji, mogu ih preuzeti u ponedeljak. Dok oni koji su tražili da im se dostavi na adresu, stići će im već u petak ili tokom sledeće nedelje. Prilikom preuzimanja glasačke koverte, građani su dužni da pokažu važeći dokument: mađarsku ili srpsku ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Ako se podaci na srpkom dokumentu razlikuju od podataka sa spiska, potrebna je dodatna dokumentacija, na primer adresna kartica, ili sertifikat o državljanstvu. Glasačke koverte građani mogu preuzeti isključivo lično najkasnije do 7. aprila, već 8. aprila neće biti moguće pošto se održavaju parlamentarni izbori u Mađarskoj.

Prema jučerašnjim podacima Nacionalne Izborne Komisije, širom sveta do sada se registrovalo 370 166 prekograničnih Mađara na izbornu listu.

Dr. Janoš Babić, glavni konzul Mađarske u Subotici, je izjavio za naše novine da će prema procenama prve glasačke koverte stići u petak ili u ponedeljak u Srbiju za mađarske birače. Koverat sadrži jednu spoljnu kovertu u kojoj se nalazi obrazac koji je potreban radi usaglašavanja podataka, kao i manji koverat u kojoj se nalazi glasački listić.

-Za glasanje pomoću koverata postoji više načina. Jedan je preko pošte Srbije. Na koverti je već naznačena adresa, tako da nije potrebno adresirati. Nije potrebno plaćati ni poštarinu. Drugi način je da građanin ubaci u poštansko sanduče koverat u konzulatu-rekao je Janoš Babić.

Vezano za popunjavanje glasačkog listića, glavni konzul Mađarske u Subotici je rekao da građani treba da obrate pažnju na to da listić popune prema podacima mađarskih dokumenata, sa pravopisom koji stoji u sertifikatu o državljanstvu, ili adresnoj kartci, mađarskom pasošu, ličnoj karti.

-Takođe, treba obratiti pažnju da u administraciji Mađarske u ličnoj karti stoji i devojačko prezime majke. Što se tiče potpisa na obrascu, ako ga građanin svojim potpisom ne overi, listić će biti nevažeći - izneo nam je Janoš Babić.

JOŠ SE MOŽE REGISTROVATI

Ko se do sada nije registrovao u birači spisak, ili već ima državljanstvo, a želi da se registruje kao birač, pomoću koverte još ima mogućnost do subote, 24.marta da to učini. Znači da prekogranični mađarski građani, koji ne poseduju adresu na teritoriji Mađarske, a žele da glasaju, mogu da se registruju do 24. marta do 16 časova. To znači da od sada samo registracija preko interneta može obezbediti učešće na izborima koji će se održati za dve i po nedelje (www.valasztas.hu). Saradnici glavnog konzula će pomoći garđanima da obave registraciju preko interneta ako im je to potrebno - istakao je Janoš Babić.

-Drugi veliki krug glasača su oni koji će glasati lično 8.aprila. Za njih je otvorena mogućnost za registraciju do 31.marta do 16 časova u konzulatima. Treba da vode računa o tome da pažljivo odaberu od 124 mađarskih konzulata mesto gde bi želeli glasati. Njima će glasački listići stići na izabranu lokaciju - objasnio je konzul.

PRODUŽENO RADNO VREME

Glasačke koverte građani mogu predati od ponedeljka 26.marta u mađarskim konzulatima. Glavni konzulat u Subotici će od ovog dana do dana glasanja imati produženo radno vreme. Između 26.marta i 7.aprila radnim danima, zatim 30.marta (Veliki Petak), 31.marta (Velika Subota) i 7.aprila (subota), ujutru od 6 sati do 10 sati uveče će biti otvoren konzulat za birače, da preuzmu glasačke koverte i da ih predaju. 1 i 2. aprila (Uskrs) glavni konzulat neće biti otvoren.

8. aprila će biti dan za glasanje lično. Tog dana će glavni konzulat dočekivati građane od 6 sati ujutru do 7 sati uveče.

Oni birači koji šalju svoje glasačke listiće poštom, treba da obrate pažnju da pismo treba najkasnije do 7.aprila do ponoći da stigne u izbornu kancelariju.