2024. április 20., szombat

Fenntarthatóan, szabadon élni

Hogyan gazdálkodunk a vízzel?

Elkezdődött a zentai Locator Város- és Környezetvédő Egyesület előadás-sorozata, amely a természettel összhangban lévő életmódra igyekszik felhívni a polgárok figyelmét.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Klauz Zoltán, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy szervezetük 2006 óta számos környezetvédelmi akciót kezdeményezett, amelyek közül a városban lévő fákon éktelenkedő plakátok eltakarítása és a műanyag palackok gyűjtése bizonyult a legsikeresebbnek. Most a Locator aktivistái azt határozták el, hogy hat előadáson keresztül egy új, környezettudatos életszemléletet igyekeznek népszerűsíteni, mivel a mai rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a természeti és az emberi értékekről.

Az ember képes fenntarthatóan, szabadon élni! című előadás-sorozat első, a Zentai Alkotóházban kedden este megtartott előadásán a környezetvédők a víz környezettudatos és fenntartható felhasználásáról beszéltek. Mert hiába élünk egy édesvízben gazdag régióban, nálunk is mind gyakrabban jelentkezik vízhiány, s a nyári időszakban Zenta vízkészlete is odáig apad, hogy lassan új kutakat kell fúrni. A környezetvédők szerint ennek az elsődleges oka az, hogy elpazaroljuk a rendelkezésünkre álló vizet, folyóvizeinket pedig vegyi és fizikai anyagokkal is szennyezzük. Komoly szerepük van ebben a mezőgazdasági eljárásoknak is, amelyekkel tönkreteszik a termőföld vizet megtartó részét. Klauz ennek kapcsán rámutatott, hogy már a műtrágyának szerves trágyára való lecserélésével nagy lépést lehetne tenni a termőföldek megóvása érdekében.

A Locator elnöke kitért a háztartások vízfogyasztására is. Elmondta, hogy szárazabb évben 490 mm körüli csapadék esik a város területén, s ez a víz a szennyvízcsatornán keresztül a folyóba kerül. De nem hagyjuk, hogy a Tisza vize földuzzadjon, hogy árterülete legyen: a kiépített töltések miatt a halak nem tudnak ívni, és a víz sem marad meg, így előbb-utóbb azt tapasztaljuk, hogy elsivatagosodik a táj. Klauz szerint a napi egy főre eső vízfogyasztás 113 liter, amiből 45 litert fürdésre használunk el, ugyanennyit lehúzunk a vécén, így mosogatásra és mosásra marad 13 liternyi víz, ami évente egy emberre számolva 41 köbmétert tesz ki, és ebben nincs benne az a vízmennyiség, amelyet öntözésre használnak el.

Az esten a kertes házak fenntartható vízgazdálkodási lehetőségeiről is szó esett, így a Locator elnöke beszélt a KEGYEDI rendszerről is, amely a háztartási szennyvizek rendhagyó módon való kezelését foglalja magában.

A következő estet a jövő hónapban tartják meg, amikor a talajvédelemről lesz szó.