2024. április 18., csütörtök
ÚJVIDÉKI FÉLMARATON

Jubileumi futóverseny Újvidéken

Huszonötödik alkalommal rendezik meg a hagyományos Újvidéki Félmaratont a vajdasági székvárosban. A verseny vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik, a rajt és a cél is a Szabadság téren lesz. A futók a Duna menti sétányon és a folyóparthoz közeli utcákban fogják teljesíteni a 21,1 kilométer hosszú távot. Az egyéni indulók mellett stafétában is be lehet nevezni, a rendezvény keretében rendezendő humanitárius futóversenyre. Közép- és általános iskolások futóversenyére, valamint babák mászóversenyére is sor kerül a Szabadság téren.

A szervezőbizottság: Lazo Bakmaz, Binder Aranka, Zdravko Jelušić és Milan Dolga (Antalovics Péter felvétele)

A szervezőbizottság: Lazo Bakmaz, Binder Aranka, Zdravko Jelušić és Milan Dolga (Antalovics Péter felvétele)

A forgalom a szervezők szerint 11 órától körülbelül 13 óráig le lesz zárva a gépjárművek előtt a Razzia Áldozatai Rakparton, a Lázár cár sugárút egy szakaszán, a Zoran Đinđić utcában, a Fruška gora utcában, a Stefan despota sugárútpn, a Balzac utcában, az Ivo Andrić utcában, a Pál pátriárka sugárút egy részén, a Belgrádi Rakparton, valamint a Duna és Zmaj utcákban.

Zdravko Jelušić, a képviselő-testület elnöke a beharangozó sajtótájékoztatón abbéli reményét fejezte ki, hogy a sportolók és a verseny tiszteletben tartása mellett a városi közlekedés is a lehető leggördülékenyebben folyik majd. Jelušić felhívta a figyelmet arra, hogy Újvidék benevezett a 2021-es európai kulturális főváros címre, amelyre jó hatással vannak az ehhez hasonló sportesemények is, a város az utóbbi időben reneszánszát éli e tekintetben.

Milan Dolga versenyigazgató elmondása szerint a félmaratoni táv teljesítésének limitideje 3 óra lesz. Eddig körülbelül 1150 versenyző jelentkezett 23 országból, de várhatóan lesznek nagy nevű versenyzők is, akik a helyszínen neveznek be a megmérettetésre. Körülbelül 150 külföldi futó vesz részt a versenyen, futásra megfelelő, napos és hűvös időjárás várja a sportolókat.

Az Újvidéki Félmaratont az idén Binder Aranka olimpiai bronzérmes sportlövő, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság segédtitkára igyekszik népszerűbbé tenni. A verseny rekordját a férfiak között Ramiz Taipi, a nőknél pedig Olivera Jevtić tartja.